Україна за 1 гривню націоналізувала «Сенс Банк»

576 0
Таким чином банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів.
ФОТО: СЕНС БАНК

ФОТО: СЕНС БАНК

Кабінет Міністрів у п’ятницю, 21 липня, ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції «Сенс Банку» у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню. Таким чином банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів. Про це повідомила Економічна правда. 

Як йдеться у повідомленні, спочатку інформацію опублікував перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк. Також це підтвердили два джерела, дотичні до процесу. Згодом текст постанови опублікували на Урядовому порталі.

«Прийняти пропозицію Національного банку про участь держави в особі Міністерства фінансів у виведенні з ринку системно важливого банку акціонерного товариства «Сенс Банк» (далі — АТ «Сенс Банк») у спосіб, визначений пунктом 5 частини другої статті 39 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», – йдеться у ньому.

Читайте також: «Альфа-Банк Україна» змінює назву на «Сенс Банк»

Згідно з постановою, «Державний експортно-імпортний банк України» (Укрексімбанк) визначили депозитарною установою, в якій відкрито рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який будуть зараховані акції АТ «Сенс Банку».

Мінфіну доручили забезпечити укладення договору купівлі-продажу акцій АТ «Сенс Банк». Видатки на придбання акцій здійснити за рахунок бюджетних коштів, передбачених Мінфіну на його утримання та забезпечити оплату вартості зазначених акцій після їх зарахування на рахунок у цінних паперах держави в Укрексімбанку.

Після того як ФГВФО ввів в банк тимчасову адміністрацію, він встановить над ним контроль і затвердить план врегулювання. А також звернеться до Мінфіну щодо переліку кандидатів на посаду керівника банку після його націоналізації. Мінфін погодить їх з Нацбанком. Тоді ж Нацдепозитарій надасть Фонду гарантування інформацію про рахунки, на яких лежать акції банку, а ФГВФО погодить умови продажу банку за 1 грн. Після цього Мінфін надішле копії угоди з купівлі-продажу Нацдепозитарію та розпорядиться, аби депозитарій переказав акції на рахунок держави. Далі Мінфін проведе оплату, а депозитарій здійснить безумовну операцію з переказу акцій (на рахунок Мінфіну в Укрексімбанку).

Читайте також: Стало відомо хто управлятиме заарештованими активами «Моршинської»

Насамкінець після отримання повідомлення від Мінфіну про реєстрацію прав власності на акції банку ФГВФО ухвалить рішення про припинення роботи тимчасової адміністрації і передасть печатки та документи призначеному Мінфіном керівництву фінустанови.

Нагадаємо, компанія «АльфаСтрахование» російського олігарха Михайла Фрідмана, який народився у Львові, досі надає послуги росгвардії та підрозділам, що забезпечують охорону російського диктатора путіна. Вчора, 20 липня, правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк Акціонерне товариство «Сенс банк» та звернулося з пропозицією до Кабінету Міністрів України щодо участі держави в цій процедурі. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!