Україна, Польща і Велика Британія створюють альянс. Що відомо

2167 0
У межах альянсу країни співпрацюватимуть в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної.
Фото: Дмитро Кулеба/Facebook

Фото: Дмитро Кулеба/Facebook

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна, Польща та Велика Британія створюють альянс, який має зміцнити безпеку України на тлі російської агресії та розвинути торгівлю між державами.

Із ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці в жовтні минулого року виступила Україна. Цей новий формат є частиною стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Окрема увага приділена їм і в Стратегії зовнішньополітичної діяльності. 

Читайте також: Одна бригада, сім батальйонів. Як у Львові планують організувати оборону у разі наступу Росії

Дмитро Кулеба зазначив, що Україна не може чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли стане членом ЄС і НАТО. Він також додав, що це не перший подібний альянс. 

«Ми створюємо пояс безпеки та процвітання і посилюємо Балто-Чорноморську вісь. Так з’явилися Люблінський трикутник з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, Асоційоване тріо з Грузією і Молдовою», – сказав він. 

Міністр зазначає, що новий формат не прив’язаний до локальної географії – це об’єднання країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю. У межах альянсу країни співпрацюватимуть в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. 

«Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ, але і великий потенціал тристоронньої співпраці», – додав він. 

Читайте також: У разі вторгнення Росії НАТО не відправлятиме свої війська в Україну 

Додамо, що перше офіційне оголошення про створення нового формату Міністерства закордонних справ трьох країн планували зробити завтра, 2 лютого, в межах візиту британської колеги до Києва, але змушені перенести його на пізніше через її захворювання на коронавірус. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!