Київ

У Спілці письменників прокоментували «українізовану» меморіальну дошку Булгакову в Києві

1299 0
Спілка письменників вимагає демонтувати «оновлену» меморіальну дошку і закрити музей Булгакова

«Нову» табличку на будівлі будинку-музею Булгакова на Андріївському узвозі відкрили 26 травня. Вже 28 травня виявилось, що невідомі облили табличку червоною фарбою, Із цього приводу висловився секретаріат Національної спілки письменників України.

«Нещодавно, до дня народження М. Булгакова, в Києві відбулася церемонія відкриття його оновленої меморіальної дошки на фасаді так званого «Літературно-меморіального музею М. Булгакова». Тепер дошка «русскому совєтскому пісатєлю» стала україномовною, проте вона є абсолютно недоречною в українських реаліях, оскільки увічнює потворні і небезпечні російські наративи щодо суверенної України», - йдеться у заяві.

У Спілці письменників вважають, що «кричущий факт зневаги до незалежної України й українських громадян під час жорстокої війни, яку розв’язала росія, не міг лишитися непоміченим і викликав негативну реакцію в соцмережах з боку багатьох наших співвітчизників і спричинився до того, що через два дні після відкриття цю дошку невідомі облили червоною фарбою, яка символізує кров тисяч невинних українців, котрі віддають свої життя за свободу і незалежність України в боротьбі з російськими окупантами».

Українські письменники вимагають демонтувати «оновлену» меморіальну дошку і закрити музей російського письменника, а також заснувати на його місці музей українського композитора Олександра Кошиця.

Нагадаємо, табличку на фасаді будинку-музею Булгакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. Громадський активіст Олег Слабоспицький, який помітив оновлену дошку у Facebook обурився, що «у той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками – у Києві без жодних погоджень відкривають нову дошку... на честь людини, яка стала символом “русского булгаковского Кієва”, відвертого шовініста та українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність.

Зазначимо, замість російськомовного напису на меморіальній дошці на пошану Михайла Булгакова на стіні будинку-музею його імені, що на столичному Андріївському узвозі, тепер розміщено україномовний.

У коментарях директорка музею історії Києва Діана Попова зазначила, що «дошка висить дуже давно на цій будівлі, просто надписи на ній були російською мовою. А тепер ми повертаємо Булгакова рідному Києву в новому контексті».

Натомість більшість киян обурюються підміною понять та навмисній жалюгідній спробі українізувати письменника-українофоба.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!