Українські водії планують оголосити голодування на заблокованому кордоні з Польщею

665 0
Українські водії вимагають збільшити пропуск на кордоні до 14 машин в годину.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Українські водії, що вже два тижні заблоковані на виїзді з Польщі через польський страйк, планують розпочати голодування. Про це сказав водій міжнародних перевезень Роман Власюк у коментарі «Радіо Свобода».

Він розповів, що близько 200 українських водіїв, які стоять поблизу пункту пропуску «Корчова», оточила місцева поліція. За його словами, українські водії йшли, щоб поспілкуватися з польськими протестувальниками, але поліція їх зупинила.

«Нас заблокували серед поля. Нас тут близько 200 водіїв. Поліцейські сказали, що по їхніх законах згромадження людей в такій кількості не дозволено. Вони в повній амуніції, з балонами, газами, «перцівками», – сказав Власюк.

Читайте також: Куди звертатися водіям вантажівок, які застрягли на кордоні з Польщею

За словами водія, з польськими перевізниками домовилися 30 листопада, що вони пропускатимуть сім авто на годину. Але працювала ця домовленість недовго, до 22:00.

«Далі домовленість була зірвана і нас знову поставили на один автомобіль в годину. Зараз тільки на «Корчовій» ми маємо заблокованих 2000 вантажівок, тобто в Україну в очікуванні 2000 машин експорту», – сказав водій.

Він розповів, що двох українських водіїв пропустили на переговори до поляків. Вимоги українських перевізників – пропустити одним виїздом всі машини, які мали вночі поїхати згідно з домовленостями про «7 машин на годину». А також – надалі збільшити пропуск до 14 машин в годину.

Читайте також: Понад 400 млн євро Україна втратила через блокаду кордону з Польщею

«Якщо наші умови не будуть виконані ми офіційно заявляємо про голодування. Ми відмовляємося від волонтерської допомоги. Ми переходимо тільки на воду і чай», – заявив Роман Власюк.

Нагадаємо, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до Уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. Страйк призвів до повної зупинки руху на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею та Україною. Детальніше про те, що вимагають польські перевізники, читайте тут.

Додамо, що 21 листопада у пункті пропуску «Краківець – Корчова» українські перевізники провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну. 

23 листопада польські перевізники почали блокувати пункту пропуску «Медика-Шегині».

Tvoemisto.tv побувало на українсько-польському кордоні та поспілкувалося з водіями вантажівок, які застрягли в чергах. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!