Понад 400 млн євро Україна втратила через блокаду кордону з Польщею

841 0
Якщо рахувати непрямі втрати, то вони можуть сягати мільярди євро.
ФОТО: MICHAŁ WAWER/TWITTER (Х)

ФОТО: MICHAŁ WAWER/TWITTER (Х)

За попередніми розрахунками орієнтовні прямі втрати економіки України від блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні вже складають більше 400 млн євро. Про це повідомила Федерація роботодавців України.

За інформацією організації, якщо рахувати непрямі втрати, штрафи та неустойки щодо українських експортерів за зриви контрактних зобов’язань, відмова від укладання контрактів з українськими контрагентами на новий рік тощо, то вони очевидно вимірюються мільярдами євро.

Читайте також: Україна ініціювала створення моніторинговох групи ЄС через блокаду на кордоні

«Ситуація з блокуванням кордону носить надзвичайно небезпечні наслідки для економіки та національної безпеки України. Водії без елементарної допомоги з боку Червоного Хреста та інших організацій, 2 смертельних випадки та загроза перевезенням, від яких прямо залежить національна безпека України», – зазначили у об'єднанні. 

Там додали, що вимоги польських страйкарів носять зухвалий характер та порушують зобов’язання Польщі відповідно до міжнародних договорів, а подекуди є прямим втручанням у внутрішні справи України та є дискримінаційними.

Федерація разом з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України направила офіційне звернення до Президента України Володимира Зеленського та Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. У своєму зверненні до Президента України вони попросили його провести зустріч з Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Читайте також: «Українські перевізники як заручники». Репортаж із заблокованого кордону

Додамо, 23 листопада стало відомо про смерть ще одного водія вантажівки на польсько-українському кордоні, де відбувається страйк польських перевізників. Після цього Україна звернулася з офіційною нотою до МЗС Польщі з вимогою про термінове розблокування кордону, оскільки ця блокада створює реальні загрози для життя і здоров’я людей.

Це вже другий випадок смерті з початку блокади, перший стався 11 листопада неподалік пункту пропуску «Дорогуськ – Ягодин». 

Нагадаємо, на кордоні з Польщею ускладнений рух для вантажівок через страйк польських перевізників, через це стоять тисячі транспортних засобів.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи «Шлях».

 

23 листопада польські перевізники почали блокувати ще один пункт пропуску – «Медика-Шегині».

Tvoemisto.tv побувало на українсько-польському кордоні та поспілкувалося з водіями вантажівок, які застрягли в чергах. Більше читайте у матеріалі за посиланням.

Юлія Кметик

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!