Київ

Українці вважають бої під Києвом найвизначнішою подією війни

605 0
Також україніці найбільше запам'ятали затоплення крейсера «Москва» і бої за Маріуполь
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Найвизначнішою подією повномасштабної війни найбільше українців вважають бої за Київщину в Ірпені, Гостомелі й Броварах. Про це свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Оборона Києва найбільше вразила понад третину опитаних (36%). Водночас 32% також назвали значущою швидку окупацію Херсонської області та Приазов’я.

Понад чверть українців вважають найбільш важливим знищення російського ракетного крейсера «Москва», що відбулося 14 квітня 2022 року.

Значущість цієї події неодноразово підкреслювали й у медіа, зокрема тому, що за останні 40 років це був перший у світі випадок потоплення флагманського корабля, відзначають дослідники.

Загалом, як показують результати опитування, немає однієї чи двох подій, які запам’яталися українцям найбільше, ідеться в результатах дослідження.

Водночас люди схильні надавати більшої ваги у своїх спогадах про війну тим подіям, які сталися у їхніх регіонах, що очікувано, кажуть соціологи.

Наприклад, оборона Києва вразила близько 50% респондентів центральних областей, тоді як у східних регіонах цей показник не перевищує 17%. Аналогічно швидка окупація Півдня найбільше запам’яталася його мешканцям, тоді як контрнаступ ЗСУ на Харківщині став знаковою подією для мешканців Сходу.

Близько 92% українців вірять у перемогу України у війні з Росією, за цим переконанням дослідники не спостерігають суттєвих регіональних відмінностей.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), лише 13% українців вважають День перемоги 9 травня важливим святом. 5% вважають важливим День праці, яке відзначають 1 травня. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!