Київ

Уламки дрону в Комфорт-Тауні в Києві. Шлагбаум рятувальникам відкривали три хвилини, гідрант шукали 20 хвилин

2881 0
Місто надумало перевірити законність парканів та шлагбаумів після труднощів, які виникли в рятувальників під час гасіння пожежі в ЖК Комфорт-Таун.
Фото: ДСНС

Фото: ДСНС

Вночі 20 травня уламок збитого дрону впав на дах одного з будинків ЖК Комфорт-Таун у Києві та спричинив пожежу, на яку оперативно не змогли потрапити пожежники ДСНС. Як результат, доступом рятувальників до закритих ЖК зацікавились міські депутати та столичний благоустрій.  

Місто в особі Київблагоустрою перевірить законність парканів та шлагбаумів в закритих ЖК Києва. Міські депутати з'ясували, що труднощі в рятувальників виникли не стільки зі шлагбаумом, скільки з пошуком гідранту та припаркованими автівками. 

У Фейсбук-сторінці комплексу одразу після іниденту з'явився допис мешканця ЖК, який поскаржився, що через паркан на території комплексу пожежники затримались на 5 хвилин. Інші мешканці це заперечили, свій допис автор з часом видалив. Втім, він встиг розійтися соцмережами. В офіційному релізі столичного ДСНС повідомлялось, що рятувальники ліквідовували пожежу на даху 9-поверхового житлового будинку, на загальній площі 80 кв. м. Попередньо, було виявлено пошкодження у 4 квартирах. Про перешкоджу, рятувальники не повідомляли.

Однак перешкоди таки були. На територію ЖК рятувальники ДСНС потрапили не одразу - шлагбаум їм відкривали за три хвилини, труднощі виникли і з гідрантом - його шукали 20 хвилин. До всього, доступ до нього загородили припарковані автівки. 

«За моєю інформацією, шлагбаум пожежникам відкривали три хвилини. Більше часу - 20 хвилин, вони шукали гідрант. Ще одною проблемою були припарковані автівки. Щодо питань безпеки, то наша задача як влади Києва доносити людям, що не можна паркувати автівки там, де пожежні люки та гідранти. Далеко не всі люди знають про ці правила і ставлять машини на люки», – розповів депутат Київради Олександр Тимченко (ЄС).

Відповідальність за невчасний допуск має лягати на обслуговуючі компанії закритих ЖК.

«Охорона в закритих ЖК має пропопускати на територію лише ту кількість машин, яка встановлена на паркувальних майданчиках. Якщо паркують машини в два ряди, то туди не проїде не лише "швидка" та пожежна машина, а й будь-яка інша служба. Відповідальність має лягати на обслуговуючі компанії, які допусають такі порушення на території ЖК і власників транспортних засобів, які паркують в два ряди. Чому не могли погасити вчасно полум'я? Тому що один із транспортних засобів припаркувався у місці, де був розміщений пожежний гідрант - його просто незмогли знайти. Тут дискомунікація між пожежною службою і обслуговуючою компанією. Кожен охоронець чи конс'єрж має показати пожежникам, де знаходиться гідрант, відкривати шлагбаум під час повітряних тривог, для того аби машини могли вчасно заїхати чи виїхати», – розповів депутат Київради Віталій Нестор (Батьківщина).

Є також версія, що обслуговуюча компанія Комфорт-тауну невинна, а винні лише водії автівок, які не знають правил.

«За нормативно-правовими правилами, паркани чи шлагбауми може поставити тільки ті ЖК, ЖБК чи ОСББ, які відвели земельну ділянку, в яких є своє правління, самоврядування, голова. Вони можуть проголосувати на загальних зборах за встановлення та виділення на це коштів і в цьому міська влада не буде перешкоджати, а буде дотримувати закону, який це дозволяє. Щодо шлагбаумів, то у нас є Центр організації дорожнього руху, до якого можуть звернутися мешканці, розробити схему руху на території таких ЖК, організуватися і зробити пропускний пункт, розписати як потрапляють туди мешканці, а як - гості. Щодо Комфорт-тауну, то людям пощастило з власником - там потужний девелопер, він виконав всі проєктні рішення - там є шлагбауми, охорона, управляюча компанія, ОСББ, камери, школи і садочки. Проблема була в тому, що мешканці неправильно запаркували автівки, без дотримання нормативних правил», – додає депутат Київради Богдан Чорній (УДАР).

Самі мешканці ЖК тепер шерять в соцмережах нормативні правила: для пожежного авто має бути не менше 5 метрів вільного простору навколо для під’єднання до гідранту.

 

Додамо, питання доступу пожежних машин саме в Комфорт-тауні піднімається не вперше. У мережі згадують аналогічну ситуацію у 2020 році.

Зазначимо, ЖК із закритими територіями популярні в місті. За даними ЛУН Місто, тільки з 2015 до 2019 року у Києві звели понад 289 ЖК із закритою територією, а зараз таких у місті будується ще 169. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: ЖК

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!