Уряд підтримав оновлені норми харчування у школах. Що змінюють

7042 0
Проєктом пропонують врахувати у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу.
Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

Уряд підтримав рішення про зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та таборах, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі. Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначають у пояснювальній записці, проєкт акту розробили, аби врегулювати організацію харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку з урахуванням рекомендацій ВООЗ.

Читайте також: WI-FI та облаштовані внутрішні санвузли в школах. Що ще має змінити новий санітарний регламент

«Впровадження вимог проєкту дозволить знизити споживання цукру до 25 г на добу, солі на рівні менше 5 г на добу, насичених жирів до 10% добового раціону, що сприяє профілактиці гіпертонії та знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та інсультів у дорослому віці», – йдеться в документі.

Проєкт акту передбачає такий порядок організації харчування, де керівники освітніх та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку можуть вибрати найефективнішу модель з урахуванням особливостей закладу – кейтеринг, здача харчоблоку в оренду для організації харчування дітей та власними силами.

Забороняють включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м'ясних та рибних страв. Також зі шкільних їдалень мають зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, борошняні кондитерські вироби.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Крім цього, пропонують врахувати у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу. МОЗ рекомендуватиме розширити раціон дітей коштом овочів і вибудовувати шкільне меню на основі біологічних потреб дитячих організмів.

Для довідки

За результатами дослідження актуальної структури харчування українців з 2018 по 2019 роки, діти шкільного віку та підлітки споживають 67 грамів вільного цукру на день (при максимально допустимій кількості за рекомендаціями ВООЗ для дорослих – 50 грамів на добу).

Також 20% страв з м’яса становлять ковбасні вироби і сосиски, які є високообробленими харчовими продуктами зі значним вмістом солі. На недостатньому рівні є споживання овочів та фруктів, а на досить високому рівні – споживання хліба та інших борошняних виробів (майже 400 грамів на день). Крім цукру, діти різних вікових груп вживають забагато картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги та зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року в Україні також набрав чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Відповідно до нього, в освітньому процесі ввели певні зміни. Детальніше про це читайте за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!