Уряд пом’якшив умови програми доступних кредитів для бізнесу

1294 0
Мінфін запропонував низку заходів, спрямованих на додаткову підтримку малого та середнього бізнесу в умовах карантину.
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 28», в якій Мінфін запропонував низку заходів, спрямованих на додаткову підтримку малого та середнього бізнесу в умовах карантину. Про це повідомляє Урядовий портал.

Внаслідок цього суб’єкти малого, у тому числі мікропідприємництва, та середнього підприємництва в період карантину потребують більшої підтримки шляхом удосконалення державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Читайте також: НБУ запустить сайт про кредити для малого та середнього бізнесу

Йдеться про такі зміни:

  • програма «поширюється на суб’єктів середнього підприємництва річний дохід до 20 млн євро;
  • лібералізують умови кредитів: строк кредиту на фінансування оборотного капіталу збільшився до 3 років; відстрочка платежу щодо повернення кредиту може становити до 12-ти місяців; зменшується перший внесок в реалізації інвестиційного проекту (10% для діючого бізнесу та 15% для стартапів);
  • пом’якшують умови для рефінансування кредитів у частині забезпечення збереження фонду оплати праці – зменшення до 50%,  чисельності персоналу – до 50% (станом на 1 березня 2020 року);
  • для кредитів на фінансування оборотного капіталу встановлюється компенсація процентів до 0% річних на період карантину та обмежувальних заходів, а після їх скасування продовжується їх компенсація на рівні 3% річних, та для кредитів рефінансування встановлюється компенсація процентів до 3% річних після 31.03.2021.
  • врегульовують питання можливості поєднання державної підтримки за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» з державною підтримкою, яка може надаватися місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування на підставі регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва за рахунок місцевих ресурсів.

 

Нагадаємо, що  14 січня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за закон про зміни до державного бюджету на 2020 рік, якими створили Фонд розвитку підприємництва. А напередодні президент Володимир Зеленський підписав закон, за яким у із держбюджету на 2020 рік виділять 2 млрд грн на кредити для малого бізнесу під 5, 7 та 9%.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!