Уряд пропонує підвищити акцизи на тютюнову продукцію

446 0
Вищі ставки податку можуть запрацювати вже з липня цього року.
Умовне фото

Умовне фото

Кабінет міністрів планує погодити законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку для тютюнових виробів. Вищі ставки податку можуть запрацювати вже з липня цього року. Про це повідомляє Економічна правда.

Урядовий проєкт закону пропонує внести низку змін до Податкового кодексу. По-перше, встановлює ставку акцизного податку не у гривнях, а у євро. Як пояснюють у Міністерстві фінансів, яке розробило документ, відповідна вимога міститься у рекомендаціях МВФ в межах поточної кредитної програми.

По-друге, законопроєктом пропонується поступово підвищувати ставку акцизів для тютюну до мінімального нормативного значення, яке діє у ЄС. Так, відповідно до директив Євросоюзу, загальний акцизний податок на тютюн має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни пачки цигарок та не менше 90 євро за 1000 сигарет. Для порівняння, наразі в Україні цей податок становить близько 60 євро за 1000 сигарет.

У разі, якщо відповідний законопроєкт підтримає Верховна Рада, то з 1 липня 2024 року ставка акцизу на сигарети може становити 47 євро (або близько 1987 грн) за 1000 сигарет з фільтром (проти поточних 1881,17 грн за 1000 сигарет). 

Надалі ставка податку поступово зростатиме до 90 євро за 1000 сигарет. Ця ставка почне діяти з 1 січня 2028 року. Аналогічно зростатимуть ставки податку і на інші тютюнові товари.

За розрахунками Мінфіну, реалізація законопроєкту дозволить збільшити надходження до державного бюджету: у 2025 році – на близько 621 млн грн, у 2026 році – на близько 5 млрд грн, у 2027 році – на близько 9,38 млрд грн, а у 2028 році – на близько 13,85 млрд грн.

Зазначимо, що для того, аби відповідні зміни набули чинності, необхідно, аби його підтримала Верховна Рада.

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!