В УГКЦ закликають не обрізати дерева

2487 0
За даними експериментальних досліджень, серед здорових дерев, які зазнали топінгу, 10% всихають упродовж одного року
фото: Анна Журба

фото: Анна Журба

Бюро УГКЦ з питань екології звернулося до природоохоронних, правоохоронних органів, комунальних служб та органів місцевого самоврядування, міських, сільських і голів ОТГ з проханням припинити обрізку дерев. Відповідне звернення опублікували на сайті Української греко-католицької церкви. 

«Щораз частіше наприкінці зими чи на початку весни стаємо свідками так званого кронування дерев, після якого залишаються лише голі стовбури, схожі на телеграфні стовпи. Цю масову практику працівники комунальних підприємств називають «омолоджуванням», або більш по-сучасному топінгом, а дендрологи – варварством і нищенням живої природи», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: 170-річний дуб та метасеквойя. Які унікальні дерева ростуть у Львові. Фото, інтерактивна мапа

За словами представників бюро УГКЦ з питань екології, надмірне обрізування дерев серйозно ранить їх і може призвести до загибелі. Видалення значної частини крони впливає на здатність листяного дерева виробляти поживні речовини і спричиняє голодування, унаслідок якого дерево слабшає і легше піддається захворюванням.

Великі за площею зрізи потребують тривалого часу для заживлення ран. Здебільшого їх не обробляють спеціальними заживляючими засобами або хоча б фарбою, і це робить дерево ще більш чутливим до уражень комах-шкідників та гнилі. Як зазначають дендрологи, молоді гілки, які «віниками» відростають на місці зрізу, є набагато слабшими, ніж ті, що виросли природнім шляхом, і при сильному вітрі з легкістю ламаються, що може завдати шкоди майну громадян та людському життю.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям або Чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

За даними експериментальних досліджень, серед здорових дерев, які зазнали топінгу, 10% всихають протягом одного року. Також, на думку експертів, ця цифра може зрости до 50% протягом п`яти років, якщо дерева не будуть мати належного догляду. До цього ж топінг є шкідливим не лише для дерев, а й для людей. Зелена листяна маса (особливо в містах) поглинає шкідливі викиди промисловості та автомобілів, вбирає вуглекислий газ і виділяє кисень, який необхідний для всього живого.

Додамо, що українське законодавство забороняє надмірну обрізку крони. Це регулюється Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10. 04. 2006 р. Зокрема, в пункті 9.1.11.3. зазначається, що омолоджувальне обрізання виконують лише для дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років.

Постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08. 04. 1999 р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше, ніж 30% її довжини, і за кожне надмірно обрізане дерево встановлено штраф від кількох сотень до кількох тисяч гривень, залежно від його діаметра і ступеня пошкодження.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розпочало проєкт «Дерева Твого міста» та закликає львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові, адже ми всі дихаємо одним повітрям, а дерева продукують кисень та очищають повітря у місті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!