фото: Анна Журба

фото: Анна Журба

Усі ми дихаємо одним повітрям або Чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

8435 0
Щодва роки в містах мають проводити інвентаризацію дерев, та у Львові кажуть, що на це бракує коштів. Tvoemisto.tv самостійно підрахувало дерева на декільох вулицях та закликає львів'ян долучитись, бо усі ми дихаємо одним повітрям.

Минулого року у Львові з території Палацу спорту «Україна» під час його реконструкції зрізали майже 300 дерев. Ми порівняли відео, зняті з дронів до початку і під час робіт, та побачили, що дерева зникли також поруч на вулиці Єфремова. Утім, у Франківській районній адміністрації у коментарі Tvoemisto.tv сказали, що точно відстежити скільки дерев зрізали і які саме, не можуть, адже від них буквально не лишилось ані сліду — пеньків нема, ніби тут нічого й не росло. А місто не інвентаризує вуличні чи прибудинкові дерева — на це (несподівано) немає грошей.

Та проводити інвентаризацію зелених насаджень — дерев, кущів, квітників, і вести їхній реєстр — міську владу зобов’язує законодавство. У реєстрі, серед іншого, має бути інформація про види дерев, їхній вік, якість та, звісно, кількість. Оновлювати дані реєстру потрібно раз на два роки. На його основі місто має розробляти програми з озеленення — де, чого і скільки посадити, щоб львів’янам було чим дихати, вони не потерпали від алергій та спеки.

Для чого місту дерева і скільки їх має бути?

Дерева в місті ростуть не лише для того, щоб падати і зупиняти трамваї або збирати містян на нетворкінг у формі протесту. Перш за все вони впливають, разом з іншими факторами, на якість повітря, яким ми всі дихаємо. Дихаємо цілодобово. Саме зелень правильно підібраних видів дерев та кущів «фільтрує» та затримує шкідливі викиди від автівок у заторах, пил і бруд, висипаний тоннами взимку на вулиці пісок тощо. У відповідь дерева потребують хорошого догляду, аби мати тривалу «співпрацю» з мешканцями.

Окрім того, влітку дерева допомагають суттєво знизити температуру повітря, щоб ми могли ним насолоджуватись замість сидіти під кондиціонерами і скаржитись на погоду у фейсбуці. У цьому випадку дерева також є «зброєю» проти зміни клімату — забруднена атмосфера утримує в собі забагато тепла.

Брудне повітря, каже екскерівниця МОЗ Уляна Супрун, посилаючись на дані ВООЗ, є причиною кожного третього інсульту, раку легень та хвороб серця. Що цікаво, забруднене повітря також зменшує когнітивні здібності людей. Тобто впливає на здатність думати, сприймати інформацію та ухвалювати рішення. Особливо це впливає на людей старшого віку і на дітей, чий мозок активно розвивається.

Щодо того, скільки і яких у місті має бути дерев, є багато правил та нюансів. Залежно від призначення території — житлові, промислові тощо, зелені насадження мають займати від 30 до 60% її площі. На вулицях міста має бути не менше 25% якісної зелені.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv доцент Лісотехнічного університету Ігор Шукель, загалом Львів можна віднести до переліку міст, де з озелененням ситуація менш-більш нормальна. Але її потрібно відстежувати і контролювати.

«Має бути програма інвентаризації зелених насаджень, щоб спеціалісти за цим стежили і дивились, що у нас є, потрібно детально переміряти кожне дерево і визначити його вік. І це має робитись не на око», — говорить Ігор Шукель.

Навіщо ми рахуємо дерева

Про необхідність інвентаризації дерев у місті після того, як на площі Митній упав кількасотрічний ясен, писала в колонці Tvoemisto.tv і керівниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова. А львівська архітекторка Ольга Криворучко у колонці Tvoemisto.tv порівнювала старі фотографії площі Ринок у 70-х і тепер і помітила разючий контраст у кількості дерев та кущів, площі травників раніше і зараз. Те ж можна сказати про багато інших локацій Львова.

«Нам не байдуже, чим ми усі дихаємо і в яку сторону змінюється якість життя у Львові, а також на що витрачаються податки містян: на зрізання зелені, неправильну її обрізку чи на висаджування нових дерев. На жаль, у місті не видно чіткої стратегії збереження й оновлення зелені. Тому ми розпочинаємо проєкт "Дерева Твого міста", адже хочемо, щоб львів’яни почувались комфортно і затишно в себе вдома», — говорить директор медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Яценко.

У межах проєкту Tvoemisto.tv вирішило почати рахувати дерева у Львові самостійно, до чого закликаємо долучитися і всіх мешканців. Пораховані дерева будемо спільно наносити на спеціальну карту. Спершу журналісти обрали для підрахунків вулиці в центральній частині міста з інтенсивним рухом: Дорошенка, Підвальну, проспекти Свободи та Шевченка, площі Митну, Соборну, Галицьку та Міцкевича. І ось, що дізнались.

Оновлену площу Митну відкрили після ремонту у травні 2017 року. Тут висадили понад 15 нових видів рослин, зокрема кулясті клени, райські яблука, груші каллеріана, мигдаль трилопатевий, японську айву тощо. Tvoemisto.tv загалом нарахувало 9 дерев на клумбі, що на сходах до підземного пішохідного переходу, 33 дерева на самій площі, а також живопліт і дві туї. Разом — 44 дерева в оточенні майже постійних заторів.

На площі Соборній, де не менш інтенсивний рух транспорту, аніж на Митній, найбільше росте туй — як у землі, так і в бетонних клумбах. Усього їх вдалося нарахувати 100, але чотири з них — уже засохли. Зі сторони трамвайного кільця — 28 дерев, більшість з яких — старі ясени. Також тут є одна ялинка. Біля костелу бернардинів — шість дерев та три кущі, ще чотири каштани ростуть у подвір’ї біля колодязя. Ближче до площі Галицької ростуть ще 7 дерев, а також живопліт з листяних кущів. Усього — 148.

Біля пам’ятника королю Данилу на площі Галицькій ростуть переважно клени: 11 старих, з яких один сухий і два — на половину, і п’ять висаджених кілька років тому. Також тут є великий ясен. Навпроти, довкола території, де проводять розкопки на місці фонтану «Кульбаба», є 11 дорослих дерев. Ще до десятка ростуть у внутрішньому дворику поруч, що нагадує міні-парк. Далі до площі Міцкевича є алейка з 13 старших та 4 молодих дерев, ще два клени висадили кілька років тому біля початку проспекту Шевченка. Усього — до 55.

На площі Міцкевича біля готелю «Жорж» ростуть 18 туй. Решта дерев на площі — біля пам’ятника поетові. Це 21 хвойний кущ та два дерева. Загалом негусто.

«Тут завжди шумно та інтенсивний рух, тож, пробігаючи тут, мало замислюєшся над тим, чи достатньо тут дерев, бо хочеш швидше пройти. Але, думаю, зелень суттєво би вплинула на сприйняття площі», — говорить журналістка Tvoemisto.tv про «п’ятачок» біля готелю.

На проспекті Шевченка, звітує кореспондентка Tvoemisto.tv, доволі зелено. Але дерева ростуть нерівномірно — з парного боку їх немає. За пам’ятником Грушевському росте лише п’ять дерев, три з яких — клени. Також деревце, схоже на тую, ховається в клумбі навпроти готелю «Атлас Делюкс».

На непарному боці проспекту росте аж 4 дерева — два старі й два молоді. Усі вони зосереджені біля цілодобового закладу з кебабами.

Уся ж зелень — посередині проспекту. Тут ростуть аж 80 кулястих кленів — по сорок з кожного боку. Загалом, за нашими підрахунками, на проспекті Шевченка росте 90 дерев.

Проспект Свободи з непарного боку не може потішити деревами — зовсім. Уся зелень сконцентрована посередині: на відрізку від фігури Матінки Божої є аж 73 дерева, серед яких і старі, і недавно посаджені. Біля пам’ятника Шевченку після реконструкції зелено завдяки 31 вічнозеленому дереву, що ховаються за лавкам по обидва боки навпроти пам’ятника. Також є 6 старих дерев, 10 молодих (серед яких два клени), а ще два молодих деревця зараз сохнуть.

Далі на відрізку до Оперного багато каштанів. Тут росте 45 старих та 10 молодих дерев. Визначити, які із них сухі, а які просто першими здалися осені, нам, нефахівцям, трошки складно.

З парного боку проспекту Свободи теж ростуть дерева. За оперним, на трикутнику, що розділяє проїжджу частину, ростуть 2 старі та 7 молодих дерев, а ще багато кущів.

Біля театру Марії Заньковецької ростуть дві туї, 11 молодих дерев та три — старі. На відрізку до Вернісажу — три старі липи. Біля музею Шептицького є 6 старих каштанів, а в районі корпусу ЛНУ та «Галереї лицарів» — 30 старших дерев, серед яких 12 каштанів, та 9 молодих дерев, з яких три — клени. Біля клубу «Фешн» та «Віденської кав’ярні» є 8 старих, серед яких 4 каштани й одна туя, та 17 молодих дерев, з них — 12 молодих туй. Загалом, на проспекті Свободи, за нашими підрахунками, росте 275 дерев.

На Підвальній уздовж вулиці ми нарахували 15 дерев, більшість із яких всохлі та недоглянуті.

«Мабуть, не витримують постійних тягнучок із жовтих маршруток та машин», — каже журналістка медіа-хабу «Твоє місто».

Найпоширеніші на Підвальній — невеликі хвойні дерева. Загалом же найбільша концентрація зелених насаджень на цій вулиці є на розі із вулицею Лесі Українки. У той же час поруч є сквер На Валах, у якому ми дерева ще не рахували.

Якщо спускатись вулицею Дорошенка від площі Шашкевича, то прогулянка починається досить зелено — із скверу, в якому ми порахували лише частину дерев, що ростуть найближче до дороги. Майже рівномірно по обидва боки дороги, через кожні 5-10 метрів ростуть давно дорослі і трохи менші дерева, серед яких є кілька лип і навіть каштан. Деякі дерева — неправильно обрізані, з водянистими пагонами, без листя, але з гулями. Деякі, виглядає, недавно замінені, та за зовнішнім виглядом окремих молодих дерев важко визначити, чи вони ще живі.

«Якщо чесно, картина сумна. Якось не виникає бажання пройтись тут якогось теплого дня. А сказати «подихати свіжим повітрям» і на думку не спадає», — коментує журналістка Tvoemisto.tv.

Уздовж вулиці до перехрестя із вул. Словацького ростуть 77 дерев, включно із тими, що у прибудинкових палісадниках, але без врахування території «Укртелекому» та інших організацій, а також — дитячого майданчика. Загалом ці дерева виглядають сумно — і не лише через осінь.

А от друга, ближча до центру і менш житлова частина вулиці Дорошенка, скидається на кам’яну пустелю. Тут є лише 5 дерев: 4 — у скверику на зупинці з непарної сторони, а одне старе — на місці, де планують збудувати готель.

Tvoemisto.tv закликає львів’ян долучитись до флешмобу #дерева_твого_міста та підрахувати зелені насадження на своїй вулиці, біля будинку, у сквері, де ви гуляєте з дітьми, чи поблизу офісу. Інформацію про підраховані дерева — кількість, точна локація (наприклад, «проспект Чорновола – від будинку №1 до №80»), види дерев, якщо ви їх упізнаєте, фото локації з деревами — надішліть на пошту [email protected] з темою листа «Дерева Твого міста: *назва вулиці». Ми нанесемо ці дані на карту. Або ж ви можете увімкнути на мобільному геодані, сфотографувати кожне пораховане дерево і створити власну карту, нанісши на неї усі ці дерева з фото. Потім відкрийте доступ до мапи і надішліть нам на пошту [email protected] посилання на неї, і ми інтегруємо її в загальну карту.

Найбільш активні львів’яни отримають еко-подарунки від медіа-хабу «Твоє місто». А усім ми разом знатимемо більше про наше місто і про те, як зробити його чистішим та здоровішим.

UPD: До підрахунку дерев у Львові вже долучилась екологічна ініціатива Львівщини «Чисте місто».

«Твоє місто»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!