170-річний дуб та метасеквойя. Які унікальні дерева ростуть у Львові. Фото, інтерактивна мапа

9573 1
Майже 30 дерев, що ростуть у Львові, є ботанічними пам’ятками. Частина з них має вік понад сто років, інші ж занесені до Червоної книги України. Tvoemisto.tv пропонує ближче познайомитися із частиною з них.
фото: Вікторія Ейсмунт

фото: Вікторія Ейсмунт

На території Львова росте 27 дерев, котрі за віком або цінністю для природи занесли у реєстр ботанічних пам’яток. Такий перелік надали у відповідь на інформаційний запит Tvoemisto.tv у відділі екології та природних ресурсів ЛМР. П’ять з них потребують лікування, решта — у задовільному стані, хоча й потребують особливого догляду.

Проте, як кажуть у відділі, насправді старих та цінних дерев у місті може бути вдвічі більше. Приміром, відома львів’янам Крива липа в однойменному провулку до реєстру не занесена, хоча її вік сягає понад 150 років. Вона залишилася тут від колишнього ботанічного саду Маєра.

Аби занести дерево до реєстру природо-охоронних пам’яток, кажуть у відділі екології, необхідно подати клопотання з відповідним пакетом документів — обґрунтуванням, історичною довідкою та висновком про унікальність цього дерева. Ці клопотання можуть подавати як мешканці, так і безпосередньо місто, але остаточне рішення, чи вносите дерево у реєстр пам’яток, приймає департамент екології ЛОДА. Зараз відділ спільно з профільними ЛКП обстежують дерева, які є цінними для природи і які ще можна зберегти від хвороб та зрізання.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям або Чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

«Франковий дуб» на вулиці Воробкевича, 3 посадили 1926 року на території школи імені Князя Лева на честь десятих роковин смерті Івана Франка. Нині дерево розташоване на приватній ділянці. Гінкго дволопатеве росте на вулиці Івана Франка, 122 (між будинками №122 та 124). Цей вид дерев занесений до Червоної книги України. Ще два гінкго ростуть на вулиці Коперника, 40 у подвір’ї школи №9 та на Пекарській, 50 біля корпусу №3 університету ветеринарної медицини.

На території головного корпусу НУ «Львівська політехніка» росте дуб великоплідний, вік якого сягає 170 років, а висота — майже 30 м. Поруч можна знайти й кілька магнолій кобус, які занесли до реєстру пам’яток природи ще у 1984 році.

Бук східний росте біля Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки у сквері Святого Юра. Його вік оцінюють приблизно у 80 років.

Якщо спуститися парком Франка до ЛНУ імені Івана Франка, то справа від входу в головний корпус університету можна знайти метасеквойю.

Унікальна липа, якій понад 100 років, росте поблизу церкви Покрови Богородиці та біологічного факультету ЛНУ, що на вулиці Грушевського, 4. Її занесли у реєстр лише торік, а перед цим активісти неодноразово вимагали визнати її ботанічною пам’яткою і таким чином уберегти від пошкоджень та хвороб.

На вулиці Рудницького налічують одразу три ботанічні пам’ятки — кладрастис жовтий (біля будинку №12), магнолія верболиста (біля будинку №15) та магнолія кобус (біля будинку №25). Усі вони ростуть на приватних територіях. До слова, магнолія верболиста росте у Львові в єдиному екземплярі.

На сусідній вулиці Труша росте чотири унікальні дерева — біля будинків №19, 23 та 24. Тут можна побачити сосну румелійську та ялицю кавказьку, а також європейську кедрову сосну, що занесена до Червоної книги. Її вік сягає понад 75 років, а висота — 16,5 м. Для Львова — це єдиний примірник такого віку та розміру. Поруч росте дуб звичайний, який також занесений у реєстр.

Трохи далі у подвір’ї будинку №94 на вулиці Коновальця росте магнолія Суланжа. Таке ж сторічне дерево можна побачити й на Франка, 133 на території Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Гледичії звичайній, яка росте на вулиці Котляревського, 15, також надали статус пам’ятки, оскільки вона походить із Північної Америки та акліматизувалася в Україні.

У місцевості Вулька на перетині вулиць Бойківська та Сахарова збереглась група вікових дерев — залишки лісових дубів. Останнім у реєстрі ботанічних пам’яток на території Франківського району зазначають віковий платан, що росте навпроти брами будинку №9 на вулиці Копистинського.

На вулиці Мушака, 54, який відноситься до Сихівського району, ростуть аж п’ять пам’яток природи: тсуга канадська, кипарисовик горохоплідний, 100-річна ялиця одноколірна, липа американська та майже 100-річний тис ягідний. Усіх їх можна побачити на території 4-ї міської лікарні. Також у Сихівському районі на вулиці, Кибальчича, 11 росте парикове дерево, яке у Львові є єдиним цього виду.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розпочало проєкт «Дерева Твого міста», що стосується озеленення Львова, та закликає львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові.

Вікторія Ейсмунт

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
5 Листопада, 2019 19:51
Галина Яківна Ніхто не звертає уваги, що на багатьох вулицях розрослася ОМЕЛА, навіть на низеньких деревах. Це квітка-паразит, яка легко розсівається, швидко приживається, і знищує дерева, на яких вже прийнялися, бо тягне з них соки! Ніхто не обрізає гілки з цими квітками, в результаті вже цілі дерева запущені! Якщо омелу вчасно не обрізати, то пропадуть ВСІ ДЕРЕВА!!!! Обрізану омелу можна здавати в аптеки, бо вона має лікувальні властивості від чорної хвороби. Але це має бути Омела з плодових дерев!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!