Київ

В Києві презентували мобільний стабілізаційний пункт STABNET

554 0
Такі стабілізаційні пункти можуть допомогти рятувати життя поранених бійців
Мобільний стабілізаційний пункт STABNET. Фото: STABNET

Мобільний стабілізаційний пункт STABNET. Фото: STABNET

В Україні презентували мобільний стабілізаційний пункт STABNET, у якому мають рятувати поранених військових. Про це повідомляє Мілітарний.

За оцінками медичних бригад, сьогодні великий відсоток поранених гине саме на шляху до стаціонарних стабілізаційних пунктів.

Розробники проєкту STABNET пропонують розв'язувати складну задачу шляхом розгортання мобільної мережі стабілізаційних контейнерів на лінії фронту.

Легкі, мобільні, оснащені сучасними технологіями стабілізаційні контейнери мають утворити нову мережу екстреної допомоги впритул до районів бойового зіткнення.

Це має, на додаток до стаціонарних стабілізаційних пунктів, надати можливість скоротити час надання екстреної допомоги пораненим, а отже збільшити їх шанси на виживання.

Стабілізаційний контейнер STABNET має 2,5 метри завширшки та 6 метрів завдовжки та важить лише 3 тони. Розробники зазначають, що повністю споряджений такий стабілізаційний пункт коштує 45 тисяч євро.

 

Він має низку переваг:

  • Мобільність. Завдяки невеликій вазі його можна легко буксирувати будь-яким повнопривідним автомобілем або фургоном.
  • Компактний розмір дозволяє сховати його якомога ближче до «нуля».
  • Контейнер може функціонувати автономно завдяки обладнанню на борту (генератори, бак для води, система бактеріального знезараження та система миття).
  • При загальному бюджеті в 45 000 євро, він вдвічі дешевший за реанімобіль і в 10-20 разів дешевший за контейнер мобільного шпиталю.

 

Метою проєкту STABNET є розгортання щонайменше 100 стабілізаційних контейнерів.

Водночас у бойових медиків, що ознайомлені з представленим екземпляром, виникли певні зауваження. Так, ходова частина — колеса малого діаметра не пристосовані для пересування по бездоріжжю, зовнішній вигляд контейнера стане привабливою ціллю для російських операторів FPV-дронів та артилеристів.

Сам контейнер не захищений ні від куль, ні від уламків. До того ж є чимало зауважень щодо обладнання контейнера та внутрішніх габаритів — він надто тісний для роботи хірурга та анестезіолога. На думку головного хірурга ЗСУ, полковника медслужби Костянтина Гуменюка, «це модель базова, яка потребує вдосконалення».

Нагадаємо, благодійна організація "Реактивна Пошта" презентувала в Києві мобільну станцію технічного обслуговування (МТО) та шиномонтаж для 43-ї окремої артилерійської бригади.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!