В Міністерстві охорони здоров’я спростували міфи про грип. Деталі

2661 0
МОЗ опублікувало 7 поширених серед українців міфів про хворобу.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

В Міністерстві охорони здоров’я опублікували підбірку з 7 найбільш розповсюджених міфів про грип та надали спростування щодо помилкових тверджень про небезпечну хворобу.

Міф 1. Перехворіти грипом – це наче перехворіти на важку форму застуди

В Міністерстві зазначають, що грип значно небезпечніший за застуду, особливо у важкій формі. На відміну від застуди, симптоми грипу виникають раптово та проявляються у більш гострій формі. Як правило, це різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель чи нежить.

Найважче грип протікає у людей, які відносяться до групи ризику: дітей, вагітних та породіль, людей, старших 65 років, людей з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними захворюваннями, ожирінням, а також медичних працівників. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто — і вижити.

Читайте також: Хворих на грип українців закликають не виходити з дому. Поради МОЗ

Міф 2. Заразитися вірусом грипу можна внаслідок щеплення

В Міністерстві запевняють, що для щеплення від грипу використовують вакцини, котрі містять штам вірусу грипу, який жодним чином не може розповсюджуватися. Тому людина, яка отримала таку ін’єкцію, ніколи не заразиться вірусом внаслідок щеплення.

Натомість саме вакцинація є найбільш ефективним способом профілактики грипу, а побічні реакції на щеплення від нього спостерігаються дуже рідко. Як правило, імунітет набувається протягом одного-двох тижнів після вакцинації. Інколи люди можуть захворіти через короткий період після отримання щеплення від грипу. Але це жодним чином не пов’язано з вакцинацією, просто людина заразилася іншим штамом вірусу грипу або в неї ще не виробився імунітет.

Читайте також: Як ефективно лікувати грип. Інфографіка від МОЗ

Міф 3. Вітамін С – Чудовий засіб для профілактики грипу

Незважаючи на віру деяких людей у те, що щоденний прийом вітаміну С – це чудовий метод профілактики грипу, в МОЗ нагадують, що наразі не існує жодних доказів щодо ефективності такого методу.

Міф 4. Часник і цибуля захищають від грипу

В Міністерстві кажуть, що часник і цибуля для профілактики грипу – засоби безнадійні. Окрім того, вони можуть спровокувати проблеми зі здоров’ям. Тут існує одразу два міфи: про те, що пари часнику і цибулі знезаражують повітря і про те, що велика кількість цибулі та часнику зроблять організм невразливим до вірусів. Насправді пари часнику не можуть знезаразити повітря в кімнаті, але їх насичений запах може спровокувати кашель і спазм бронхів. Також в МОЗ кажуть, що надмірне вживання часнику чи цибулі може призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом.

Читайте також: Часник не допоможе. Львів'янам розповіли, як уберегтися від грипу та ГРВІ

Міф 5. Захворіти на грип можна, якщо вийти на мороз без верхнього одягу, з мокрим волоссям, або сидячи на підлозі

В Міністерстві кажуть, що єдиний спосіб захворіти на грип – це заразитися вірусом цього небезпечного захворювання. Так, сезон грипу зазвичай співпадає з холодними порами року, але погода не впливає на розвиток хвороби, просто віруси більш активні за таких природних умов.

Читайте також: Які штами грипу циркулюватимуть Україною цієї зими. Прогнози вірусологів

Міф 6. Грип можна лікувати антибіотиками

Грип – це вірусне захворювання, а антибіотики можуть боротися тільки з бактеріями та мікроорганізмами. Тому для лікування грипу призначають виключно противірусні препарати. Їх призначення має відбуватись виключно лікарем, який зможе оцінити потенційну користь та ризик від таких ліків.

На сьогодні в Україні зареєстровано два ефективних препарати, що містять діючі речовини занамавір та озельтамівір, які можна придбати виключно за рецептом лікаря. Застосування інших противовірусних препаратів не рекомендовано згідно із сучасними рекомендаціями. Проте в МОЗ застерігають, що бактеріальна інфекція може розвинутися як одне із ускладнень грипу. В цьому випадку лікар може призначити антибіотики.

Читайте також: 5 причин не лікувати грип антибіотиками

Міф 7. Чай з малини і курячий бульйон допоможуть швидше одужати

В Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що людям, які захворіли на грип, та у яких піднялася температура тіла, лікарі рекомендують багато пити. Теплий чай чи курячий бульйон – це також джерело рідини для організму. Крім того, такий напій чи страва допоможуть на деякий час заспокоїти біль в горлі. Але ні суп, ні бульйон не допоможуть хворим швидше одужати від грип.

Читайте також: Чому моя сім'я вже 15 років не хворіє на грип

Нагадаємо, протягом 7 лютого 14 шкіл Львова призупинили навчання через грип.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!