В Україні фіксують спалах вірусного гепатиту А. Яка ситуація на Львівщині

2072 0
Вакцинуватись від гепатиту А можна за власний рахунок
Фото умовне

Фото умовне

На Вінничині зафіксували спалах вірусного гепатиту А. У Львівській області ситуація наразі контрольована, однак від початку року в області захворювання діагностували у 19 осіб. Серед них було 5 дітей. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Тімко-Іванченко.

Крім того, медикиня пояснила, що це за хвороба, як можна інфікуватися та як уникнути захворювання.

Що таке вірусний гепатит А

Це запалення печінки, яке викликається вірусом гепатиту А. Найпоширеніші симптоми хвороби:

  • слабкість та втомлюваність; 
  • підвищення температури тіла; 
  • втрата апетиту; 
  • діарея; 
  • блювота; 
  • неприємні відчуття в животі; 
  • важкість у правому підребер’ї; 
  • потемніння сечі; 
  • жовтяниця. 

Як можна заразитись гепатитом А

За словами Наталії Тімко-Іванченко заразитись можна водою, у якій був антиген віруса, харчовими продуктами, які забруднені вірусом, через посуд чи доторки хворої людини, якщо вона не дотримується належної гігієни. Також підхопити хворобу можна через спільні багаторазові рушники тощо. 

Небезпечний вірусний гепатит А тим, що у нього дуже довгий інкубаційний період – може тривати близько 45 діб. 

«До 45 діб може пройти від того часу, коли збудник потрапив в організм. Тобто людина є інфікованою і заразною довгий час до того, поки виникнуть симптоми. І саме тоді така людина становить найбільшу небезпеку», – зазначила лікарка.

Читайте також: Чим зараз хворіють на Львівщині. Пояснення лікаря

У першу чергу заражаються контакнті люди – рідні, співмешканці, співробітники. Специфічного лікування від хвороби немає, існує лише симптоматичне. Буває легкий, середньоважкий і важкий перебіг хвороюи. Лише лікар визначає, чи потрібна хворому госпіталізація.

Як вберегтись

Проти гепатиту А існує специфічна і неспецифічна профілактика. Слід дбати про гігієна. Завжди мити руки, повертаючись з вулиці, після туалету та поїздок у громадському транспорті, перед їжею. Варто вживати тільки якісну воду, ретельно мити овочі та фрукти, протирати оробки від продуктів. 

Специфічною профілактикою є вакцинація. Щепленна від хвороби є рекомендованим і його роблять за кошт людини. існує дві вакцини: «Хаврікс» (можна використовувати для дорослих та дітей) і «Твінрікс», що захищає від гепатиту А та Б.

Щоб зупинити спалах достатньо одноразового щеплення. Для довгого захисту від хвороби через 6 місяців слід ревакцинуватись. 

Нагадаємо, за тиждень, що минув, у Львівській області зареєстрували 10 689 випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції. Це на +2,4% більше, аніж за попередній тиждень. Тоді було 10 400 випадків.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!