Україна

В Україні можуть майже вдесятеро збільшити допомогу при народженні дитини

2414 0
Депутати пропонують надавати допомогу, кратну 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень це 384,5 тисячі гривень.
фото: Filip Wouters/ the pexels

фото: Filip Wouters/ the pexels

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень. Про це йдеться у пояснювальній записці відповідного законопроєкту №11072 від 11 березня, повідомляє Українська правда. 

Депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Читайте також: Як вплинути на вагітність і народити здорову дитину

Якщо законопроєкт ухвалять:

  • На першу дитину держава має надавати допомогу у розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі гривень.

  • Сума допомоги на другу дитину пропонують встановити у розмірі, кратному 100 прожиткових мінімумів – 256,3 тисячі гривень.

  • На третю і кожну наступну дитину – у розмірі, кратному 50 прожиткових мінімумів – тобто, по 128,2 тисячі гривень.

Одноразовий розмір виплат, за пропозицією депутатів, має дорівнювати 20 розмірам прожиткового мінімуму – нині це 51,3 тисячі гривень.

Надалі виплати мають відбуватися впродовж трьох років.

Читайте також: Як отримати допомогу при народженні дитини. Пояснення

«Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста Росії», – зазначили депутати в пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні народилося 187 387 тисяч дітей. Із них найбільше у Києві – 19 979. На другому місці за кількістю новонароджених Львівська область – 16 638 дітей.

Додамо, цьогоріч вміст «пакунку малюка» змінили. Вартість його наповнення зросла до 7 тис. 689 гривень.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!