На правах реклами
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Як вплинути на вагітність і народити здорову дитину

7729 0
Планувати вагітність варто не після того, як тест показав дві заповітні смужки, а набагато раніше. Вагітність – це, звісно, не хвороба, але непросте випробування для жіночого організму. Тому майбутній матері важливо правильно оцінити свій стан, врахувати всі ризики. Чому так важливо планувати вагітність, як правильно до неї готуватися та які обстеження пройти, які переваги здобуває вагітна, обираючи жіночу консультацію в Медичному центрі NOVO, Тvoemisto.tv розповіла його акушерка-гінекологиня Ірина Стецишин.

Чому так важливо планувати вагітність? 

За статистикою в Україні понад 70% вагітностей незаплановані. На жаль, не всі пари розуміють важливість етапу підготовки до зачаття і народження здорової дитини. Передовсім варто розуміти, що планувати вагітність варто не після того, як тест показав дві заповітні смужки, а набагато раніше, адже це один із найвідповідальніших етапів у житті жінки. Іноді його ще називають нульовим триместром, від його перебігу залежить майбутня вагітність, життя і здоров’я малюка та матері. Також на етапі підготовки до вагітності важливо вибрати «свого» лікаря та клініку, в якій жінка проходитиме всі обстеження.

Зрозуміло, що в ідеалі планувати народження дитини треба задовго до настання вагітності. Коли і з чого радите починати?

Для початку обом партнерам раджу відмовитися від згубних звичок, зокрема від куріння та вживання спиртного. У батька-курця кількість активних сперматозоїдів знижується на 14-17%. Також варто перейти на здорове і якісне харчування. Робити це бажано за три-шість місяців до запланованого зачаття. За цей час організм встигне очиститися від токсинів, знизиться ризик негативного впливу на плід та перебіг вагітності. Жінці також варто налагодити здоровий сон (спати щонайменше вісім годин на добу) та подбати про регулярну фізичну активність.

А якщо вагітність незапланована?

Головне, щоб вона була бажана. При незапланованій вагітності потрібно щонайшвидше звернутися до лікаря, який призначить необхідні обстеження. Можливо, вживання вітамінів, які профілактують патології плода, а саме нервової трубки.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Розкажіть, як війна змінила плани подружжів. Зараз сімейні пари зазвичай відкладають народження дітей чи все ж таки наважуються на це?

На початку повномасштабної війни багато подружжів дійсно відкладали зачаття, але зараз більшість, мабуть, усе ж таки зрозуміли, що роки минають, репродуктивні функції обмежені, а продовжувати рід потрібно. Кілька останніх місяців спостерігаємо збільшення кількості вагітних, бажання народжувати.

Яких лікарів, окрім гінеколога, радите відвідати жінці до настання вагітності. Можливо, є потреба в певних аналізах?

Жінці необхідно пройти гінекологічний огляд, здати мазок на цитологію, який показує стан шийки матки, мазок на флору, який вказує на наявність бактерій. Потенційній мамі необхідно обов'язково перевірити свій імунний статус щодо так званих TORCH-інфекцій (токсоплазмоз, краснуха, цитомегаловірус, герпес), які впливають на розвиток патологій плода та загальний перебіг вагітності.

Крім того, жінці варто здати аналізи для визначення певних показників:

  • група крові, резус-фактор. Якщо в жінки негативний резус-фактор – антитіла до резус-фактора;
  • УЗД органів малого таза, УЗД щитоподібної залози, молочних залоз – за показаннями;
  • загальний клінічний аналіз крові (гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, тромбоцити);
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз крові на наявність/відсутність сифілісу, ВІЛ, гепатитів В та С;
  • визначення рівня глюкози в крові.

 

Окрім гінеколога, жінці варто відвідати стоматолога, терапевта або сімейного лікаря, взяти скерування на флюорографію органів грудної клітки. За наявності супутніх патологій, можливо, знадобляться консультації офтальмолога, кардіолога, ендокринолога, гастроентеролога або іншого вузького спеціаліста. Але все це має визначити сімейний лікар, з яким підписана декларація.

На що ще потрібно звернути увагу жінці, наскільки важливо відрегулювати менструальний цикл, овуляцію?

Якщо в жінки нормальний менструальний цикл, немає ніяких скарг, хвилюватися не варто. Якщо ж є скарги на порушення менструального циклу, помітні будь-які зміни на шкірі чи виникли якісь інші проблеми зі здоров'ям, лікар може призначити діагностику та лікування.

Нерегулярні менструації – очевидна ознака того, що відсутня овуляція. Але навіть за наявності регулярного менструального циклу це не завжди вказує овуляторний цикл. Овуляція – це вихід зрілої яйцеклітини з фолікула. Без овуляції вагітність неможлива. Природою задумано так, що впродовж року в жінки відбувається у середньому лише вісім овуляторних циклів. Визначити наявність овуляції можна за домашніми тестами, а також завдяки проведенню ультразвукового моніторингу.

Наскільки важливе при плануванні вагітності фізичне та ментальне здоров’я?

До вагітності й народження малюка важливо підготуватися не тільки фізично, а й психологічно. Майбутні батьки повинні розуміти, як зміниться їхнє життя з появою дитини, хотіти цього, бути готовими.

Читайте також: Тіло без болю. Яким має бути дієвий лікувальний масаж

Психологи радять сімейним парам визначитися, чому вони хочуть дитину, чи не намагаються таким чином вирішити якісь проблеми в стосунках. Якщо вони є, це бажано зробити до зачаття. Під час вагітності та після пологів емоційний стан жінки часто змінюється, тому їй украй необхідні розуміння, підтримка партнера.

Бажано обговорити з майбутнім батьком усі питання, що стосуються вагітності, пологів і догляду малюка. Можна заздалегідь визначити, хто які обов'язки виконуватиме. Впродовж першого року життя дитина потребує годування кожні три-шість годин, часто прокидається вночі. До цього також варто емоційно підготуватися, наперед домовитися з членами родини про допомогу.

На бажання можна відвідати психотерапевта або перинатального психолога. Цей фахівець допоможе психологічно налаштуватися на пологи й народження малюка.

Чи радите жінці вживати вітаміни під час підготовки до вагітності та після зачаття?

Зазвичай при плануванні вагітності, тобто коли пара тільки планує народити дитину, а не коли вже є позитивний тест, то за три-шість місяців можна вживати фолієву кислоту. Це необхідний мікроелемент для закладання важливих органів нервової системи плода. Дозу повинен визначати лікар залежно від стану жінки, ймовірної супутньої патології.

Що передусім має зробити вагітна?

Записатися на прийом до акушера-гінеколога. Лікар проведе огляд, візьме мазки на цитологію та флору, за потреби призначить гормональні обстеження. Якщо в жінки є супутні патології, сімейний лікар або терапевт скерує її до потрібних спеціалістів.

Що таке «супровід вагітності», з чого він складається і коли починається?

Супровід вагітності починається з моменту отримання позитивного тесту на вагітність і завершується самими пологами. Про всі подальші дії жінці має розповісти акушер-гінеколог.

На якому терміні вагітності треба стати на облік?

До 12 тижнів. Сама постановка на облік – формальність, але після цього треба буде зробити лабораторні аналізи, пройти інструментальні дослідження.

Чи регулярними мають бути візити вагітної до гінеколога?

Упродовж всієї вагітності жінка має здійснити майже десять таких візитів. Усе залежить від стану й самопочуття. 

Розкажіть, що входить у пакет супроводу вагітності, які програми пропонує Медичний центр NOVO?

Супровід вагітності в Медичному центрі NOVO включає три пакети, кожен із яких діє відповідно до першого, другого і третього триместрів. У кожному триместрі передбачені обов’язкові обстеження, які є в переліку послуг, і консультації суміжних спеціалістів, якщо в жінки є така потреба чи супутні патології.

Читайте також: А ваша дитина снідає? Дитячий гастроентеролог про причини і наслідки гастриту

Перші два триместри вагітна повинна відвідувати гінеколога раз на місяць. У останньому візити можуть бути частішими – що два тижні, бо що ближче до пологів, то більше консультацій може потребувати жінка.

Важливо те, що все забезпечується в умовах Медичного центру, жінці нікуди не треба звертатися додатково. Але якщо вагітна, наприклад, погано почувається, кудись поїхала або не може прийти через повітряну тривогу, консультація з лікарем можлива в онлайн-режимі. Вагітна записується на прийом і у визначений час через телефонний дзвінок чи відозв’язок відбувається комунікація.

Які переваги здобуває жінка, обираючи жіночу консультацію в Медичному центрі NOVO?

Вагітна, обираючи наш Центр, отримує повний пакет послуг – огляди, консультації, лабораторні й інструментальні обстеження, необхідні при супроводі вагітності. Також вона зможе отримати відповіді на всі питання, які її хвилюють.

Як радите підтримувати жіноче здоров’я під час війни?

Війна не повинна, навіть мінімально, впливати на здоров’я вагітної, її психологічний стан. На жаль, саме через стресовий фактор є багато переривань вагітності. Але на те є причини: у одних чоловіки на фронті, в других перебувають на відстані, саме тому психоемоційна підтримка під час вагітності дуже важлива.

Наскільки відчутною є така підтримка від лікарів Медичного центру NOVO?

Акушери-гінекологи в Медцентрі NOVO стараються не втрачати зв’язку з вагітною 24 години на добу сім днів на тиждень. Тобто будь-які питання фізичного або психологічного погіршення здоров’я можна обговорити навіть поза прийомом.

Завжди радимо своїм пацієнткам частіше бувати на свіжому повітрі, обмежити перегляд новинних сайтів, соціальних сторінок, програм, де багато негативної інформації. Краще подумати про щось приємне, подбати про свій психоемоційний стан і майбутню дитину, бо саме психоемоційний стан жінки впливає на кровопостачання плода.

Страх перед пологами: як працюєте з цим під час супроводу вагітності?

По-перше, жінка повинна відкинути всі страхи та домисли. Вагітність – це не хвороба, а стан. Варто подумати й налаштуватися на щасливе життя без страху перед пологами, подивитися навколо і побачити, як багато жінок гуляють із дитячими візочками. Вони вже пройшли цей етап, впоралися зі своїми переживаннями, тому й вагітні зуміють їх побороти.

По-друге, вагітній перед пологами необхідно читати довідкову літературу – що і як відбуватиметься в пологовій залі. Найкраще відвідувати спеціальні курси підготовки до пологів і майбутнього батьківства при пологових будинках. Такі курси допоможуть освоїти техніку дихання під час пологів, а також сформують уявлення про пози, які можуть допомогти полегшити неприємні відчуття під час переймів. До того ж такі курси дуже часто проводять фахівці, які допоможуть психологічно налаштувати жінку на позитивний результат пологів, додадуть їй упевненості в собі, в своїх силах.

Найголовніше, що повинна пам’ятати кожна майбутня матуся, це те, що пологи є природним фізіологічним процесом, із яким може впоратися будь-яка жінка. Налаштуйтеся на позитивний результат – тоді пологи минуть легко і швидко.

Ольга Шведа

Фото: Твоє місто / Анастасія Смольєнко 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здорове місто

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!