Україна

Яких фахівців бракує в Україні для реабілітації військових і цивільних

1734 0
Є великий брак психологів, психотерапевтів та травмотерапевтів.
фото: lexinform.com.ua

фото: lexinform.com.ua

Через повномасштабну війну в Україні все більше військових та цивільних потребують реабілітації як фізичної, так і психологічної. Вже зараз у Львові з'являються реабілітаційні центри, однак щодня все більше військових потребуватимуть протезування та ментальної реабілітації. Водночас в країні зараз надто мало фахівців, зокрема фізичних терапевтів, зазначив фізичний терапевт, засновник медичного центру фізичної терапії та медицини болю «Інново» та старший бойовий медик Ярополк Пшик під час дискусії Tvoemisto.tv «Незламні Суперлюди. Як організована реабілітація військових на Львівщині.

За його словами, в Україні було надто мало фізичних терапевтів і до війни. Одна з причин – відсутність стандартів навчання.

«Відновлення військових – це дуже довга історія. Мусить бути ціла команда людей, яка працює з ними. Не лише психотерапевти чи реабілітологи, а й фізичні терапевти», – каже він.

Читайте також: Чого потребують військові під час реабілітації. У Львові провели публічну дискусію

Крім того, викладач Львівської медичної академії ім. А. Крупинського, лікар-психіатр, психотерапевт, кандидат медичних наук, консультант з ментального здоров’я Superhumans Центр Роман Ліщук сказав, що є дуже сильний брак реабілітологів. За його словами, третій рік поспіль один з військових університетів не може створити кафедру медичної реабілітації через те, що немає достатньо викладачів. Тому підготовка реабілітологів не відбувається.

«Ми маємо великий брак психологів, психотерапевтів та травмотерапевтів. Адже це специфічне навчання, яке потребує послідовності та сертифікації. Не кожен з психологів готовий працювати з надмірними людськими переживаннями. Тому не всі йдуть працювати у цю царину», – повідомив Роман Ліщук.

Голова консультативно-координаційного центру при ЛОВА Галина Бордун додала, що в Україні також недостатньо психотерапевтів. Неможливо навчити людину психотерапії за короткий термін, тому професійні лікарі мусять мати вищу освіту, а це 8– 10 років навчання, каже вона.

Читайте також: Як у Львові під час війни отримати протез. Адреси, телефони

Переглянути дискусію можна на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Нагадаємо, що більш ніж за пів року роботи мобільної майстерні протезування, що діє при Національному реабілітаційному центрі «Незламні» (Unbroken) протезували майже 150 українців, які зазнали ампутації внаслідок війни. Тvoemisto.tv дізналося, як потрапити в чергу на протезування до львівських клінік та отримати безкоштовний сучасний та якісний протез. 

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!