В Україні планують запровадити картки на їжу

3130 0
Зниження чи скасування ПДВ на харчі, навіть тимчасове, може призвести до додаткових витрат на адміністрування податків та зашкодить конкуренції.

В Україні можуть запровадити електронні продуктові картки для малозабезпечених категорій населення. Про це розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко, інформує Інтерфакс-Україна.

За його словами, зростання інфляції - серйозний ризик і для всього світу, і для України.

«Базовий прогноз на 2022 рік, який мені видається найбільш реалістичним, – це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао тощо) від 10% до 20%. Враховуючи, що продовольча група в українському споживчому кошику більше ніж вагома - майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком», – повідомив він.

Устенко вважає, що зниження чи скасування ПДВ на харчі, навіть тимчасове, призведе до додаткових витрат на адміністрування податків та зашкодить конкуренції.

Натомість, прийнятним варіантом економіст називає цільову фінансову підтримку – за аналогією із програмою "єПідтримка".

За його словами, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, це інфляція на рівні 7% у 2022 році.

«Національний банк виставляє інфляційну мету на 5%+/-2%. Отже, максимально допустимий рівень інфляції - 7%. Але ситуація залежить не лише від України, а й від зовнішніх шоків», – додав він.

Читайте також: В Україні зросли ціни на продукти й тарифи. Що подорожчало найбільше

Нагадаємо, що Кабінет міністрів вніс хлібний батон та соняшникову олію до переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, тому суб'єкти господарювання, що їх реалізують, мають заздалегідь декларувати їх подорожчання, йдеться у Постанові Кабміну.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!