25 млн на дорогу до відпочинкового комплексу на Львівщині. Що тут не так

3470 0
Львівський активіст і волонтер Святослав Літинський, який бореться з некритичними витратами з бюджету та вимагає скеровувати їх на армію, опублікував відео про будівництво дороги у гірському селищі Східниця, яка призначена для доступу до приватного відпочинкового комплексу та проходить через його територію. Він розповів про будівництво дороги, за які кошти її прокладають та хто власник відпочинкового комплексу.
Фото умовне

Фото умовне

Активіст Святослав Літинський раніше реєстрував петицію до уряду України щодо зростання обороноздатності. У ній він закликав обмежити некритичні витрати, а всі вивільнені кошти спрямувати на оборонні потреби. Він також протестував проти виділення 17 млн грн на проєкт алеї «Вишиванки» у Львові та організовував мітинги «Спочатку дрони – потім стадіони» під стінами Львівської ОВА та Львівської міськради. У цій колонці волонтер розповідає про витрати на дорогу, які, на його думку, зараз не на часі.

Декілька тижнів тому ми поїхали в Східницю, оскільки нам повідомили, що там в кінці 2023 року побудували нову дорогу. Вона проходить та закінчується на приватних територіях, які обмежені та відповідно позначені як приватні.

Тож я відвідав Східницю й побачив, що там справді від заправки OKKO нагору по вулиці Гірській пролягає нова дорога. Вона не має жодного під’єднання до господарств людей, там люди самі доробляють цю дорогу до в’їзду своїх воріт. Вона продовжується двома розгалуженнями, де пише: «Приватна територія. Вхід заборонено», хоча, по-суті, це державна дорога.

Як може йти державна дорога до приватної території? Думаю, що ця табличка незаконно там встановлена. І я бачив, що там будує готель компанія «Нормаз плаза».

Я відправив запит в Східницьку селищну раду, де мені підтвердили те, що у кінці 2023 року з обласного бюджету було оплачено 23 мільйони 133 тисячі гривень. А попередньо у 2021 році на будівництво дороги вже витратили 2 млн гривень з держбюджету. Тому я не зміг пройти осторонь цієї ситуації, це дуже обурливо, а особливо в час війни. 

Пізніше я знайшов статтю на сайті медіа, яке пов'язують з родиною Козицьких. Там був матеріал журналіста, який доводив, що готель, який будує «Нормаз плаза» в Новому Кропивнику, ніяк не належить Зіновію Козицькому (батько голови Львівської ОВА Максима Козицького - Ред.). Я звернув увагу на фотографії готелю, які були в матеріалі. Потім співставив їх зі своїм відео і дивлюся - це ж той самісінький готель.

Я відкрив вчора аналітичну систему YouControl, де пише, що компанією «Нормаз плаза» на 50% володіє «Вест енерджі». Її власником на 100% є Козицький Зіновій Ярославович. Виходить, що дорога, яка закінчується приватним відпочинком комплексом батька чинного очільника Львівської ОВА, оплачена державним коштом. І це у час війни! 

Загалом на реконструкцію дороги по вул. Гірській провели два тендери, які підписував голова Львівської ОВА, син співвласника цього відпочинкового комплексу. Дорогу будує «Онур конструкціон інтернешнл». Водночас зафіксували оплати фактично за листопад та грудень 2023 року з обласного бюджету Львівської області, яким зараз одноосібно керує Максим Козицький. Це абсолютно точно не правильно. 

Що ми тепер можемо зробити? Більшість з нас вибрало таку владу, тож маємо те, що маємо.

>;Tvoemisto.tv готове опублікувати позицію сторін, згаданих у матеріалі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!