В Україні ухвалили новий закон про трудові відносини у період воєнного стану

12092 0
Йдеться про заробітну плату, відпустку та звільнення працівників.
Фото: LexInform

Фото: LexInform

15 березня Верховна Рада ухвалила новий закон, який регулює трудові відносини в умовах воєнного стану. Зокрема, закон передбачає норми щодо заробітної плати, звільнення працівників, відпусток. Про це йдеться на сайті парламенту.

Зарплата виплачується на умовах, визначених трудовим договором. У разі, якщо через воєнні дії неможливо здійснити виплату, її можна відтермінувати до моменту відновлення діяльності підприємства чи організації.

Читайте також: Як переселенцю знайти роботу у Львові

Тривалість робочого дня не може бути більшою за 60 годин на тиждень, тоді як раніше ця норма становила 40 годин. Максимальна скорочена тривалість має бути 50 годин на тиждень. При цьому вихідний може обмежуватися одним днем на тиждень.

Якщо роботодавець хоче звільнити працівника, він має право зробити це у зв’язку з ліквідацією підприємства через знищення в результатів бойових дій виробничих потужностей або майна. Працівника варто попередити про це не пізніше ніж за 10 днів. Також роботодавець повинен виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середньомісячного заробітку.

Звільнення працівника можливе також у разі його тимчасової непрацездатності або перебування у відпустці (крім відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами та для догляду за дитиною). 

Натомість сам працівник може звільнитися з роботи, якщо підприємство розташоване у районі ведення бойових дій та є загроза для життя і здоров’я. Розірвати трудовий договір він може без попередження за два тижні (за винятком примусового залучення до суспільно-корисних робіт, а також якщо така людина працює на обʼєктах критичної інфраструктури).

Читайте також: 6500 грн через війну. Хто з українців та як може отримати допомогу

Призупинення трудового договору може бути у зв’язку з військовою агресію, що виключає можливість виконання роботи. Країна-агресор повинна у повному обсязі здійснити відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на період призупинення дії трудового договору. 

Роботодавець має право перевести працівника без його згоди на іншу роботу (за виключенням переведення на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії), якщо така не протипоказана працівникові за станом здоров’я. Така робота може бути лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій

Щорічна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні. Якщо ж людина працює на обʼєктах критичної інфраструктури, роботодавець може відмовити у наданні відпустки, крім відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами та для догляду за дитиною. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!