В Україні відраховуватимуть студентів за відмову від базової військової підготовки

1568 0
Відмова від проходження практичної підготовки є підставою для відрахування з навчального закладу.
apostrophe.ua

apostrophe.ua

Кабмін дозволив відраховувати студентів-чоловіків з вишів, якщо вони придатні до військової служби та відмовляються проходити базову загальновійськову підготовку. Це передбачено постановою уряду №734 від 21 червня.

«Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти», – йдеться у постанові.

Військову підготовку повинні пройти студенти-чоловіки, а жінки за бажанням, усіх закладів вищої освіти незалежно від форми вланості, які навчаються за денною або дуальною формою. Базова загальна військова підготовка складається з теоретичної і практичної частини.

Теоретична підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти:

  • для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти – на другому році навчання;

  • для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра – на першому році навчання.

Практична підготовка проводиться після завершення теоретичної частини навчального року та триває до одного місяця з травня по жовтень, використовуючи час, відведений на канікули студентів. Відмова від проходження практичної підготовки є підставою для відрахування з навчального закладу.

Після завершення практичної підготовки проводиться підсумковий контроль, який визначає готовність студента до військової служби за військово-обліковою спеціальністю. Після успішного завершення контролю студенти складають Військову присягу.

Читайте також: Мобілізація студентів. Кого можуть призвати до армії 

Від проходження базового військового вишколу звільняються громадяни, які:

  • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

  • проходили військову службу;

  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Нагадаємо, що на Волині вищі навчальні заклади передаватимуть списки відрахованих студентів до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!