В Україні запускають програму «єКордон» та систему «єПасажир»

3173 0
Запуск в уряді анонсували у найближчі місяці.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

В Україні найближчим часом повноцінно запрацює система для онлайн-бронювання дозволів «Шлях» та програма «єКордон». Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, пише Укрінформ.

Читайте також: Забронювати час. В Україні запроваджують електронну чергу для перетину кордону

«Продовжиться цифровізація у сфері інфраструктури. Заплановано повноцінно запустити в роботу систему для онлайн-бронювання дозволів «Шлях». Також планується у промисловому режимі запуск електронно-товаротранспортної накладної та програми «єКордон», – повідомив глава уряду.

Крім того, окремим проєктом стане запуск інформаційно-аналітичноої системи «єПасажир» для міжобласних пасажирських перевезень.

За словами Дениса Шмигаля, цьогоріч в Україні планують запустити експериментальний проєкт щодо поетапного створення Єдиної державної електронної системи е-нотаріату. Продовжать реалізувати систему paperless у сфері охорони здоров’я. Також будуть впроваджені нові електронні сервіси для пацієнтів, зокрема, щодо неонатального скринінгу, донорства крові та її компонентів, електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Планують здійснити розвиток електронних сервісів і у дозвільній сфері, у сфері освіти, лісовій галузі, земельних питань та екологічній політиці.

Загалом цифровізація залишається наскрізною реформою та стосуватиметься різних сфер – від нових державних електронних послуг до диджиталізації медицини та соціальної сфери. Крім того, в цей блок входить і розвиток цифрової економіки та спрощення для ведення бізнесу в Україні.

Читайте також: Хто може перетинати кордон без черги. Перелік категорій

«До кінця року плануємо збільшити до 130 кількість доступних послуг у Дії, зокрема, податкові послуги та послуги для внутрішньо переміщених осіб. Запускаємо по всій країні зміну місця реєстрації онлайн. Працюємо над запуском пенсійних посвідчень у Дії, посвідчень учасників бойових дій. Маємо намір забезпечити покриття мобільним Інтернетом для 90% населення України. Завдяки реалізації проєкту «Інтернет-субвенція» до Інтернету планується під’єднати не менше 1500 сіл та 3000 соціальних закладів у цих населених пунктах», – зауважив глава уряду.

Додамо, що «єКордон» – це проєкт електронної черги на кордоні, який дозволить заздалегідь зареєструватися і приїхати у митний пункт на визначений час. Відповідно, це пришвидшить оформлення на кордоні та зменшить кількаденний час очікування транспортних засобів.

Нагадаємо, що минулого року вже планували скасувати «живу чергу» у пункті пропуску «Краковець» і натомість запустити електронну. Цей проєкт мав стати першим пілотним в Україні, і послуга – платною. Водії мали б заздалегідь забронювати місце у черзі онлайн. Якщо ж подорожній обрав би реєстрацію безпосередньо перед пунктом пропуску, платити не довелося.

Запус електронної черги на пункті пропуску Краковець – Корчова на Львівщині відклали. Тоді у ЛОДА повідомляли, що домовляються з власниками землі та інвесторами, аби облаштувати сервісну зону біля кордону.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!