В Україні зареєстрували новий штам коронавірусу «Дженні»

2418 0
Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року.
Фото: МОЗ

Фото: МОЗ

У січні 2024 року в Україні виявили 9 випадків нового субваріанта штаму коронавірусу омікрон – JN.1, який називають «Дженні». Про це повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя.

Три випадки вірусу виявили на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях.

Читайте також: Як вберегтися від COVID-19. Поради медиків

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді – тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

Серед захворілих в Україні лише одна із девʼяти людей мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів – 27-73 роки.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року, після – в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанта.

Нагадаємо, минулого тижня показники захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції на Львівщині зросли на 6,4%.

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!