В Україні зробили крок до скасування переведення годинників

2160 0
Годинники переводять в останню неділю березня (вперед на годину) та останню неділю жовтня (назад).
Photo by Kevin Ku on Unsplash

Photo by Kevin Ku on Unsplash

Верховна Рада сьогодні, 3 березня, ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. 

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини і негативно відображаюється на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. 

Зазначається, що 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Перехід на зимовий/літній час уперше запровадили у Великобританії понад 110 років. В Україні це почали робити на початку 1980-х років. 

Нагадаємо, що переведення годинників регламентує постанова Кабміну від 1996 року про порядок обчислення часу на території країни. Годинники переводять в останню неділю березня (вперед на годину) та останню неділю жовтня (назад). 20 вересня 2011 Верховна Рада України прийняла постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою скасувала щорічне переведення годинників на зимовий/літній час. Однак у жовтні того ж року таке рішення назвали поспішним та повернули переведення стрілок. Відколи Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!