Вагою шістсот грам. Львівські лікарі виходили новонароджену дівчинку

9434 0
Перші тижні життя немовля були надзвичайно важкими.
фото: лікарня святого миколая

фото: лікарня святого миколая

У Львові на 24-му тижні вагітності народилася дівчинка вагою лише 600 грам. Її виходила команда неонатологів Дитячої Лікарні Святого Миколая. Для цього їм знадобилося сім місяців. Про це повідомили у лікарні. 

Дівчинка Софійка третя і бажана дитина в родині, яка мешкає неподалік Львова. Попередні дві вагітності у її мами Андріани протікали без ускладнень. Коли 32-річна жінка носила під серцем уже третю донечку, у неї почались кровотечі. Була загроза втратити маля. Лікарі намагалися зберегти вагітність, але все було намарно. На 24 тижні вагітності у жінки сталося відшарування плаценти і єдиним шансом на порятунок і крихітки, і мами був — терміновий кесарів розтин. Його виконали у пологовому відділенні лікарні.  

Софійка з’явилася на світ вагою всього 600 г, незрілою. Рятувати маля взялася команда відділення інтенсивної терапії новонароджених. Перші тижні життя Софійки були справді боротьбою, адже дівчинка мала незрілі легені і вже в першу добу життя потребувала трьох доз сурфактанту — спеціального препарату, який вводять в легені таких діток, щоб допомогти дихати. 

Читайте також: У Львові виходили дівчинку, яка народилася з вагою 570 грам

Теплий та затишний кювез на перші пʼять місяців життя замінив Софійці мамин животик. Також через раннє народження виникло чимало супутніх ускладнень, зокрема пневмонія і бронхолегенева дисплазія, що часто буває у екстремально незрілих немовлят. Тому дівчинка більше 100 днів не могла дихати самостійно — їй допомагав апарат штучної вентиляції легень, а згодом і CPAP — пристрій, що під тиском подає безперервний потік повітря. Самостійно їсти дівчинка теж довго не могла. Тому тривалий час Софійка отримувала харчування через зонд, допоки не навчилася їсти самостійно.

І лише, коли крихітній пацієнтці виповнилося вже 5 місяців, загроза її життю минула. Софійка підросла, окріпла і її нарешті змогли перевести з реанімації у відділення патології новонароджених та почали потрохи готувати до майбутнього повернення додому.  

Після 7 місяців перебування у лікарні Софійку нарешті виписали з вагою — 4 330 грам. Ще деякий час немовля дихатиме за допомогою кисневого концентратора.

Нагадаємо, лікарі Львівського обласного клінічного перинатального центру виходили немовля, яке народилось із вагою у 960 гр і зростом у 36 см. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!