Час вкладати гроші в нерухомість. Що відбувається на львівському ринку новобудов

8051 2
17 жовтня провідні експерти українських та міжнародних компаній в сфері нерухомості представили свої висновки та прогнози щодо перспектив галузі на семінарі «ForumWest. Нерухомість. Девелопмент. Рітейл», що організувала у Львові компанія «HD Partners». Що чекає на ринок нерухомості та як він розвивається у Львові на фоні світових і українських трендів — у огляді Tvoemisto.tv.

Аби вмістити всіх охочих взяти участь в семінарі, організаторам довелося ставити три додаткових ряди крісел. Вже навіть це може свідчити про інтерес Львова до розвитку нерухомості. За словами Володимира Глащенкова, керуючого партнера компанії HDPartners, ця подія об'єднала всіх учасників ринку нерухомості, від забудовників до орендарів і дизайнерів простору. Спеціальними гостями стали експерти міжнародних компаній, що спеціалізуються в галузі нерухомості — Cushman & Wakefield, JLL, CBRE.

Інвестиційний бум – міф чи реальність

На ринку зараз переважають позитивні тренди, розповів представник компанії Cushman & Wakefield Володимир Мисак. Згідно з новими даними щорічного звіту Winning in Growth Cities, цього року у світовий ринок нерухомості вкладено 1,8 трлн доларів, що на 18% у порівнянні з попереднім періодом. 

Найближчі сусіди України також стрімко розвиваються, а інвестиції в комерційну нерухомість зростають: від 38% в Румунії до 70% в Угорщині.

Переглянути всю презентацію

В Україні інвестиції в комерційну нерухомість тільки за перше півріччя 2018 року склали 170 мільйонів доларів. Це вже перевищило результат всього попереднього року. Щоб краще зрозуміти, що є куди рости, Володимир Мисак наводить приклад Польщі, де інвестиції в нерухомість знизились на 4%, але абсолютні цифри при цьому складають 6,4 мільярди доларів проти 170 мільйонів в Україні.

«Інвестори налаштовані на інвестиції, бо мають впевненість в ринку. Відбувається навіть конкуренція серед клієнтів - зростає попит на якісні об'єкти», — каже Володимир Мисак.

Де з’являться нові торгово-офісні центри

«Рітейл думає про розширення. Основні тренди девелоперів сьогодні – розвиток в містах-мільйонниках та активне входження в обласні центрів з малою кількістю населення і районні центри», — розповідає Катерина Весна, керівниця відділу торгових площ компанії «JLL».

Переглянути всю презентацію

За словами Катерини Весни, такий тренд пов’язаний із тим, що у містах зростає кількість населення і, відповідно, попит, який рітейл хоче задовільнити. Через зменшення вільних площ торгові центри потребують нових площ та приміщень. Ще одним сигналом є зростання зацікавленості іноземних інвесторів, які розглядають можливості увійти на ринок інвестицій в цей вид нерухомості.

Як молоді й розумні формують ринок нерухомості

«Львів – чудове місто для інвестицій. Якісне для проживання, достатньо безпечне в сьогоднішніх умовах, з великою кількістю вузів, а, відповідно, й студентів, а також з динамічною галуззю ІТ. Все це створює клас Young smart peopleякі стають магнітом для розвитку бізнесу, а, відповідно, й офісної нерухомості», вважає Радомир Цурканкеруючий партнер CBRE Ukraine.

На сьогодні, за словами експерта, у Львові є 135 000 кв. м офісних площ. До кінця року планують ввести в експлуатацію ще 48 000 кв.м., а в планах на 2019-2020 роки ще додатково 151 000 кв. м офісної нерухомості. Фактично це один із найбурхливіших розвитків цього сегменту в Україні.

 Переглянути всю презентацію

Такий розвиток пов’язаний з малою кількістю пропозицій. Вакантних вільних площ – не більше 2-3% при орендній ставці 8-13 доларів за метр за місяць. Як приклад експерт наводить Краків, де ставка оренди офісних площ складає 13-16 доларів на 1,13 мільйона квадратних метрів офісної нерухомості.  

Як можливий розвиток галузі Радомир Цуркан наводить приклади редевелопменту нерухомості, яка починає використовуватися по-новому.

До, речі, у Львові активно працюють дизайнерські бюро, що спеціалізуються на дизайні просторів. Зокрема, дизайн-бюро Hochu rayu.

Переглянути презентацію

Як міняється житлова та комерційна нерухомість

«Львів потребує зміни якості нерухомості. Серед основних викликів – розвиток транспорту, дошкільних навчальних закладів, екологія, громадські простори та зменшення промислових забудов», – вважає архітектор Антон Коломійцев.

Все це, за його словами, потребує рішень щодо кварталів забудови 60-70-х років та продуманого планування нових. У Львові є дуже добрі рішення включення нових в історичне середовище – будови-вставки на вулицях Зарицьких, Глибокій, Єфремова, каже архітектор. Зараз же в місті починають створювати сучасні житлові квартали, основними ознаками яких є гуманна висотність, різноманітна типологія будови, подвір'я без авто. Як один з найбільших позитивних прикладів Коломійцев наводить житловий квартал «Пасічний» від компанії Ваш Дім та «Villa Magnolia», що нещодавно відзначили як один з найкращий проектів України.

Про ще одні тренди нерухомості розповіла Ольга Соловейкеруюча партнерка бізнес-асоціації Український клуб нерухомості. 

«Зараз в світі активно розвиваються нові формати та змішані типи використання: колівінги, апартаменти, мережі орендного житла для довгого проживання, ринок готового для проживання житла», – каже Ольга Соловей.

Попит на нерухомість в новобудовах формує нова якість житла

«Ті, хто шукають житло, сьогодні більше зацікавлені в новобудовах, ніж у вторинного ринку. Причому кількість запитів "купити" майже вдвічі переважає кількість "продати"», – каже керівник маркетингу компанії Дом.РІА Сергій Молдаховський.

Як розповів співзасновник сайту «Енциклопедія Новобудов» Денис Шульга, зараз на ринку активно з’являються нові пропозиції об’єктів, що якісно відрізняються від пропозицій попередніх років. 

«Через зміну якості житлових просторів та ріст комунальних платежів люди шукають альтернативу в новобудовах», – каже Денис Шульга.

За його словами, на сайті почали активніше переглядати пропозиції забудовників.

Більше про ForumWest. Нерухомість. Девелопмент. Рітейл можна дізнатися на сайті заходу.

Партнерська публікація


Читайте також:
22 Жовтня, 2018 09:59
Сергій Крим - це Україна. Водночас показано, що дані на тимчасово окупованій території України - в Криму, частинах Донецької і Луганської областей тимчасово не враховуються в аналітичних даних. Якщо відкрити повну презентацію, там на картах (є ще одна в презентації) чітко показано, що Крим - це Україна
21 Жовтня, 2018 23:06
Адріан Ви чого на карті Крим відділили від України???
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!