«Посидіть дома, почитайте книжку». Андрій Садовий про нові обмеження у Львові

5530 0
Tvoemisto.tv записало ексклюзивне інтерв'ю із міським головою Львова про «червону» зону та нові карантинні обмеження для містян.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Від суботи, 30 жовтня, Львів переходить у «червону» зону. Працювати зможуть ті установи та заклади, де персонал вакцинований на 100% від коронавірусу двома дозами, а відвідувати – ті, хто матиме зелені ковід-сертифікати або ПЛР-тест, дійсний 72 години. Йдеться про роботу кафе, ресторанів, торгових центрів, ринків, салонів краси, перукарень, кінотеатрів, готелів тощо. Транспорт у місті працюватиме з завантаженістю у 50%. А ось школи, як початкова, так і старша, йдуть з понеділка на онлайн-навчання, лиш садочки працюватимуть у звичному режимі. Щоб не допустити хворих в організовані колективи, швидше і ефективніше реагувати на нові випадки Covid-19, у школах та садках Львова навіть пропонували проводити експрес-тестування на антиген Covid-19.

В ексклюзивному інтерв’ю для Tvoemisto.tv міський голова Львова Андрій Садовий розповів, чому львівських школярів відправили на канікули і дистанційне навчання та чи буде у Львові повний локдаун.

Читайте також: Із 30 жовтня Львівщина переходить в червону зону. Що зміниться

Скажіть, чому дітей 1-4 класів відправили на канікули (дистанційне навчання), хоча вони б мали навчатися навіть у «червоній» зоні? Адже дітям початкових класів важко навчатися онлайн.

Насамперед, щоб зупинити хвилю захворювання. Коли ми побачили статистику кількості захворювань серед дітей – іншого варіанту не було. На превеликий жаль, штам Дельта, який опановує Україну, є достатньо агресивний, особливо для молодих людей і дітей.

Ми бачимо завантаженість по дитячих лікарнях і маємо багато інформації по кожній школі зокрема. Тому це рішення, яке приймали колегіально, вважаю було правильним.

Раніше говорили про те, що школи, де провакциновано 100% працівників, продовжать працювати навіть у «червоній» зоні. У Львівській ОТГ є 4 такі школи, але їх все одно відправляють на дистанційне навчання. Чому так?

Бо ми приймаємо консолідоване рішення з точки зору безпеки життя львів’ян. Якщо ситуація із коронавірусом трохи зміниться і ця хвиля почне спадати, то дамо можливість працювати за іншими регламентами. Сьогодні я не бачу цієї альтернативи.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

Нам у коментарях містяни пишуть, що канікули і дистанційне навчання запровадили тому, що міська влада хоче зекономити на газі. Що можете на це сказати?

У принципі, не сильно вийшло і економити, тому що температура не є низька. Ми не до кінця розуміємо, наскільки цей вірус небезпечний та шкідливий. Якщо ви подивитеся статистику – то за три дні більше 40 людей померло у Львові.

Імунолог Наталія Виноград стверджує, що варто було б робити експрес-тести для дітей у школі. Чи готова міська влада до такого кроку, тобто закупити ці тести і надати школам?

Якщо хвиля почне спадати – то, теоретично, так. Ви ж прекрасно розумієте, що жодних додаткових коштів від уряду ми не отримуємо. Навіть питання опалювального сезону лягає великим тягарем на плечі громади. Тут цікавим є один момент. Минулого місяця ми мали позапланове тестування в одній із львівських шкіл і одному садку. Я був подивований, але після тестування всіх працівників та старшокласників у двох класах там не виявили жодного  позитивного ПЛРу. Це означає, що якщо людина має нежить, внутрішнє відчуття, що захворіла, то залишається вдома і не робить героїчні кроки врятувати світ.

Що стосується закладів громадського харчування – чи готове місто до того, що заклади почнуть працювати на виніс. Як це вдарить по міському бюджету?

Сьогодні ми не говоримо про прибутки, сьогодні говоримо про життя. Я би дуже рекомендував власникам закладів подумати про своїх працівників і їх персональну відповідальність. Завжди можна щось приховати, щось недоробити. Але, друзі мої, Бог бачить.

(Ще у середу місто мало намір закрити на два тижні усі заклади громадського харчування, але у сьогодні, 28 жовтня, міська комісія ТЕБ і НС прийняла рішення, що працювати все ж зможуть ті установи та заклади, де персонал вакцинований на 100% від коронавірусу двома дозами, а відвідувати їх також ті, хто матиме зелені сертифікати вакцинації або ПЛР-тест, дійсний 72 години. Окрім цього, обов'язковими залишаються температурний скринінг, дистанція та маски, – ред.)

Андрій Москаленко нещодавно говорив про те, що на Львівщині вакциновано 42% населення. Чому Львів дотягнув до тієї межі, коли, умовно кажучи, потрібно гасити пожежу. Чому не зробили, як Моршин, коли ще був час. І чому такі надзвичайні методи зараз мають вводитися?

Читайте також: Чому у Львові дітям початкових класів не дозволяють повернутися за парти. Пояснення

Сьогодні у Львові вакцинація сягає більше 40% мешканців першою і другою дозою. Це дуже великий відсоток. Динаміка в деякі дні доходить до декількох тисяч людей. Вибачте, Моршин – це декілька тисячне населення. Це не той момент, де можна порівнювати. Ми ж почали на пів року пізніше, чим наші сусіди – поляки, чехи.

Чи планує міська влада створити експрес групи, які б, скажімо, обдзвонювали громадян, як це було у Моршині. Можливо, це робитимуть студенти чи волонтери.

На превеликий жаль, ми не можемо у великому місті впроваджувати ті ідеї, які працюють у маленькому. У суботу та неділю працюватиме багато моніторингових груп, які будуть перевіряти дотримання рішень, які ми приймаємо на комісії надзвичайних ситуацій. Також ведеться велика роз’яснювальна робота. Коли лікарі виходять в ефіри телебачення, розказують про ситуацію в лікарнях і наслідки – це дає дуже великий ефект.

(Журналіст Тvoemisto.tv побував у містечку Моршин і з’ясував, як їм вдалося вакцинувати понад 70% мешканців міста та продовжити повноцінно працювати і не зупиняти роботу, – ред.)

8-ма лікарня просить закупити апарати ШВЛ. Вчора на брифінгу озвучили, що у Львові є 98 апаратів ШВЛ і 70% вже задіяні. Чи місто збирається ще закуповувати апарати?

Так, звичайно, ми плануємо купити додатково 10 апаратів.

Як щодо експрес-тестів у лікарнях…

Однозначно, що всі лікарні будуть забезпечені експрес-тестами і не потрібно буде мешканцям купляти за свої кошти.

Минулої весни під час пандемії коронавірусу місто просило допомоги у підприємців. Чи планує Львів звернутися до них цьогоріч?

Минулого року навесні законодавство не було готове і без бізнесу ми б не могли зробити те, що зробили. Сьогодні, якщо буде потреба, думаю, бізнес завжди підставить плече.

Читайте також: Львів закриває школи, ресторани продовжать працювати в червоній зоні

Зараз треба проводити велику роз’яснювальну роботу, щоб люди не захворіли. Можна й не захворіти. І це залежить від нас. Якщо підтримаємо вакцинацію, зайвий раз не підемо на публічні зустрічі, не відсвяткуємо гучно у товариствах дні народження, зробимо паузу – почитаємо книжку, побудемо в родині, то розуму від цього буде тільки більше і здоров’я лишиться.

А от про заклади громадського харчування. Вони не всі готові переходити на виніс. Cкажімо, діти пішли на канікули, але у певні заклади все ж зможуть ходити зі своїми батьками.

Українці мають унікальну здатність обходити будь-які закони і знаходити будь-які можливості. Навіщо це робити? От навіщо ризикувати? Можна обдурити, то й що? А якщо потім захворієш і будеш боротися із цією недугою? Краще цього не допустити.

Чи планує місто жорстко впливати на тих, хто порушує законодавство? Закривати, штрафувати ці заклади? Бо ми говоримо тільки абстрактно, але можна більш конкретно.

Нещодавно аналізував ситуацію, яка є у Латвії. Там ввели комендантську годину, закрили повністю всю промислову групу, кафе і ресторани. Таким чином вони суттєво збили хвилю. У нас, у державі ми пробуємо знаходити якийсь середній варіант. Там, у Берліні, Барселоні 70% людей вакцинованих, в Україні 30-40%. Тому, на мою думку, уряд має бути більш сміливішим. Ми не можемо приймати рішення, які дисонують з урядовими рішеннями. Якщо побачимо абсурдність, ми це будемо робити. Наразі ми зробили перший крок. Проаналізуємо ситуацію в суботу-неділю. Не виключено, що в понеділок буде наступне засідання комісії.

Ви казали, що плануєте відкрити ковід-відділення на Орлика. При чому ОХМАТДИТ може прийняти 120 дітей, хоча зараз там 50. Навіщо відкривати нове відділення і шукати на нього фінансування?

На Орлика ми маємо у резерві 100 ліжок для дітей з киснем. Тому якщо така потреба буде – ми задіємо цю лікарню. Поки що такої потреби немає.

Лікарня на Орлика підпорядкована міській владі. В ОХМАТДИТі всі молодці, якісно працюють, мають можливість розширюватись. То, будь-ласка, нехай розширюють. Але ми повинні думати на завтра і на післязавтра. Щоби кожен львів’янин мав можливість отримати допомогу. Оце наше завдання. Тому важливо сьогодні зменшити наплив, зупинити цю хвилю. Якщо ж буде нестандартна ситуація, все одно треба думати, щоби кожен отримав якісне лікування. Тому є варіант А, В і С.

Насамкінець хотів спитати уже про прогнози. Як ми переживемо цю зиму? Які прогнози у лікарів та імунологів?

Думаю, що з опаленням буде непросто з точки зору фінансів. Багато амбітних планів треба відтермінувати, тому що банально не буде грошей. Їх з’їдять тарифи на опалення. Це реалії.

Якщо говорити про коронавірус, то спрогнозувати його неможливо. Ми ще восени думали, що все закінчилося. Навесні знову пішов пік, влітку був спокій, всі відпочивали. Зараз знову пішла хвиля. Тому – яка буде наступна хвиля, який буде штам чи мутації – передбачити неможливо.

Роман Тищенко (Ламанський)

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!