Київ

Верховна Рада підтримала новий закон про створення Національного військового меморіального кладовища

687 0
Рішення про розташування меморіалу прийматиме Кабмін
НВМК. Візуалізація

НВМК. Візуалізація

Верховна Рада України підтримала законопроєкт №10289, який передає повноваження з визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища Кабінету міністрів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт в цілому підтримали 303 народні депутати на пленарному засіданні.

«Він дає можливість фактично змінити місце кладовища: "місце розташування Національного військового меморіального кладовища визначається Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни". Тобто по факту, за інформацією від урядовців, це буде Гатне», – зазначив нардеп.

Додамо, що Міністерство у справах ветеранів оприлюднило ескізний проєкт НВМК, який передбачає будівництво комплексу на території  Гатненської громади під Києвом.

Нагадаємо, що в Києві пропонували 4 локації для розміщення Національного військового меморіального кладовища. 

У квітні 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку під створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

Парламент у травні цього року ухвалив спеціальний закон. Його підписав голова Верховної Ради України, але не підписав Президент. Цей закон мав би врегулювати проблемні питання створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. 

Але, як заявили у Мінкульті, ділянка, визначена для будівництва Національного військового меморіального кладовища, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами, адже визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

Натомість у серпні Уряд ухвалив постанову, якою визначив нове місце розташування Національного Меморіалу – на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району.

Міський голова Києва Віталій Кличко наполягає, що військовий меморіал має бути створений в Києві.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!