Верховна Рада ухвалила закон про бронювання військовозобов’язаних

1893 0
Законопроєкт підтримали 290 депутатів.
Фото умовне

Фото умовне

Парламент ухвалив закон №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. «За» проголосували 290 депутатів.

Джерело: Ярослав Железняк, Тарас Мельничук, Олексій Гончаренко в  Telegram

Як зазначив народний депутат Ярослав Железняк, застосовано дві новації, які просив бізнес для організації прозорої процедури бронювання. Першим нововведенням є надання повноважень Уряду на розробку нового порядку бронювання, який має включати критерії віднесення підприємств до критичних. А також ввели дозвіл проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Народний депутат Тарас Мельничук в своєму повідомленні зазначив, що закон уточнює категорії військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, а саме:

  • передбачити, що особи, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • встановити, що порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначаються Кабінетом Міністрів України.

 

Читайте також: Військовий облік для жінок відклали на рік

Олексій Гончаренко, депутат «Європейської солідарності», уточнив хто саме підлягає бронюванню:

  • військовозабовʼязані в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

 

Згідно з цим переліком, такі військовозобов’язані не підлягають на службу в військовому резерві.

Нагадаємо, що 3 листопада, Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроєкт, що передбачає дозвіл військовим брати відпустки в період воєнного стану зі збереженням зарплати.

Ірина Давосир

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!