За вказування статі у вакансіях роботодавці платитимуть 65 тисяч гривень штрафу

1784 0
Від сьогодні почали діяти зміни до Закону про рекламу.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

Від сьогодні, 8 січня, в Україні почнуть діяти зміни до Закону про рекламу. Зокрема, якщо роботодавець вказуватиме в оголошеннях про пошук працівників певну стать, отримає штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, яка станом на грудень 2021 року становить 6500 грн. Тобто доведеться заплатити 65 тисяч гривень штрафу. 

Згідно з редакцією Закону про рекламу від 1996 року, вказування у рекламі вакансій ознак статі, раси, кольору шкіри, політичних та релігійних переконань вважається дискримінацією.

«Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі», – йдеться у ст. 24/1 Закону.

Відтак, з 8 січня роботодавців, які при пошуку вакансій вказуватимуть певну стать, каратимуть штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Станом на грудень вона становить 6500 грн, тож штраф складатиме 65 тисяч грн, допоки розмір мінімалки не зросте.

Зазначимо, що штраф складатимуть на підставі акту перевірки інспекторами Держпраці. Його роботодавець повинен буде сплатити упродовж 15 днів з дня отримання розпорядчого документа, інакше, за відсутності сплати чи оскарження штраф стягне суд.

Нагадаємо, у вересні цього року Верховна Рада внесла зміни до Закону про рекламу, що стосуються дискримінації за ознакою статі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!