Від сьогодні ціна на газ для населення знизилась

4129 0
Натомість промислові споживачі цього місяця платитимуть більше, ніж у квітні.
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Сьогодні, 1 травня, набув чинності новий механізм визначення регульованої ціни на газ для побутових споживачів. Він був затверджений Кабінетом міністрів спільно з НАК «Нафтогаз України» у квітні, передає прес-служба НАК.

Згідно з новим алгоритмом, якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові КМУ від 19 жовтня 2018 року №867, то ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Читайте також: Набрали чинності зміни до Закону про ЖКГ. Що нового, окрім штрафів та пені

Отже, у травні ціна газу для населення зменшується з 8550 до 8247 грн за тис. куб. м (кінцева роздрібна ціна). Тобто кубометр газу коштуватиме 8,24 грн.

Зміни у чинні договори на продаж газу між НАК «Нафтогаз» та всіма контрагентами, що купують газ у підприємства, будуть внесені протягом травня.

Читайте також: У Мінсоцполітики розповіли, як облгази обманюють споживачів

Зазначимо, з 1 травня газ для населення мав подорожчати до 9850 грн за тисячу кубометрів, що передбачено вимогами Міжнародного валютного фонду. Проте ринкова ціна газу чи не вперше за тривалий період суттєво знизилась, тому Уряд зобовязав НАК «Нафтогаз» також знизити ціну для населення – адже собівартість блакитного палива зменшилась.

Читайте також: Львівгаз оштрафували та зобов'язали перерахувати суми у платіжках

Водночас у травні за газ більше у порівнянні з квітнем платитимуть промислові споживачі та субєкти господарювання. Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати, «Нафтогаз» пропонує газ для цієї категорії споживачів за ціною 6,299-6948 грн/тис. куб. м (без ПДВ та витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами).

У порівнянні з цінами на квітень 2019 року, у травні ціни збільшено на 5,2-11,5%.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!