Від завтра на Львівщині посилюють карантин. Як працюватимуть транспорт, школи і ресторани

27648 0
У разі зростання захворюваності з 1 лютого мжуть припинити роботу ресторанів, спортцентрів, ТРЦ.
Фото: Önder Örtel for unsplash

Фото: Önder Örtel for unsplash

Від завтра, 26 січня, на Львівщині посилять карантинні обмеження. Зокрема, усі заклади освіти, окрім дошкільних, переходять на дистанційну форму навчання. Відповідне рішення сьогодні має прийняти обласна комісія ТЕБ і НС. Про це на брифінгу повідомив керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Посилюють карантин через зростання кількості хворих та високу динаміку госпіталізацій. Наразі вже два показники відповідають рівню «червоної» зони в регіоні.

Читайте також: Через спалах Сovid-19 низку садків у Львові закрили, а деякі молодші класи вчаться онлайн

«Анонсую, що сьогодні на засіданні обласної комісії ТЕБ і НС буде прийнято рішення про те, щоб все-таки усі заклади освіти, крім дошкільної, перейшли на дистанційну форму навчання. Ми проаналізували, що у період з 11 по 24 січня у 1754 дитини підтвердився Covid-19. Крім того, спостерігається позитивна динаміка заповнення ліжок у стаціонарах, вже понад 150 дітей перебуває у лікарнях», – каже він.

Також обласна комісія ТЕБ і НС буде забороняти проведення будь-яких розважальних заходів, діятимуть обмеження щодо перевезень у транспорті, зокрема, дозволені будуть лише перевезення із заповненістю салонів не більше 50% пасажирів.

Разом з тим, зі слів Ореста Чемериса, у разі зростання захворюваності з 1 лютого буде повністю припинена робота ресторанів, лише на виніс, а також посилення обмежень в інших закладах – спортивних залах, ТРЦ тощо.

Читайте також: У львівських лікарнях перебуває близько 150 дітей із підтвердженим Сovid-19

Додамо, що за постановою Кабміну, «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюють на території регіону за наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком Covid-19, – більш ніж 65%;
  • кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком Covid-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – більше, ніж 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування Covid-19 (методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більш ніж 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком Covid-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більш ніж 50%.

 

Якщо область перейшла у «червону» зону, там забороняється робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос, ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл, непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів, проведення масових заходів та робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки. 

Водночас працювати у червоній зоні можуть ті установи та заклади, де персонал вакцинований на 100% двома дозами, а відвідувати їх також ті, хто матиме зелені сертифікати або тест (ПЛР чи антиген), дійсний 72 години, або довідку про протипокази до вакцинації чи одужання від коронавірусу (довідка дійсна 180 днів. Вона може бути паперовою, або відомбражатись в додатку Дія). Окрім цього, обов'язковими залишаються температурний скринінг, дистанція та маски.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!