Власними силами й підручними засобами. У львівському парку «Знесіння» чистять озеро

1916 0
Загалом, цього року зі ставка вивезли більше 15 метрів кубічних підсохлої органіки.
Фото: Парк "Знесіння"

Фото: Парк "Знесіння"

У Львові у ландшафтному парку «Знесіння» проводять очистку озера у Малому кар'єрі. Роботи власними силами й підручними засобами, без залучення підрядників, виконують працівники та адміністрація парку.

Джерело: Регіональний ландшафтний парк «Знесіння»

«Упродовж цього року прибирали самосів, поросль, аварійні дерева навколо ставка (мінус накопичення опаду листя в акваторії – зайва органіка для водойми). У травні синтетичним канатом з поплавками стягнули нитчасті водорості з плеса, які через аномально м'яку зиму продовжували рости, перегнивати і піднялись на поверхню води, що перешкоджало доступу кисню для риб та інших гідробіонтів. Оскільки відбувався нерест риби, працювали лише на поверхні води. Ці роботи потребували інтенсивної праці чотирьох осіб двічі по 3-4 години», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в адміністрації парку, у червні очистили центральне плесо, вириваючи тілоріз й водоперицю й тягнучи виполоті рослини канатом на берег. У липні, піля того, як підросли пташенята, що жили на ставку, працівники продовжили очистку озера.

Читайте також: Зловили понад 200 кг риби і двох черепах. Фоторепортаж з очистки Піскових озер

«Тепер використовуємо чотири засоби: кішка на шнурі (витягує дуже багато й не потрібно заходити у воду); пліт, на який граблями витягується тілоріз, водопериця й навіть невеликі острови топляка з верб та плавучі очерети; ручне вибирання затопленого гілля й стовбурів, іншого габаритного сміття; стягування з дна ставка всього-всього каркасом-сіткою (дночерпак). Оскільки дночерпаком почали витягувати чорний мул (на дні до 20 см у затонах ставка), вирішили «дноочисні» роботи відкласти на пізню осінь, щоб не «псувати» берегову лінію тим смородливим мулом», – пояснили у парку.

Продовжити чистку ставка хочуть восени. Відтак, планують зменшити площі рогозу й очеретів, а також продовжити дночерпаком витягувати чорний мул. Загалом, цього року зі ставка вивезли більше 15 метрів кубічних підсохлої органіки.

Нагадаємо, що у Львові говорять про створення спеціальної служби з очистки озер при міській раді, яка буде профільно та регулярно займатись цим питанням.

_____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!