У Львові думають над створенням спеціальної служби з очистки озер

2313 0
Така служба мала б профільно і регулярно займатися питаннями чистки озер.
Фото: Роман Клак

Фото: Роман Клак

Очистку Піскових озер мали провести до кінця 2022 року, а цей процес триває й досі. До цього часу планували замінити аератори, зариблення, бактерії, правильний рельєф дна і берегів та рослини. Наповнення озер повинне було відбуватися, зокрема, водопровідною водою з гіпохлоридом натрію (не хлором), а також ґрунтовими водами і сезонними опадами. Голова комісії управління екології ЛМР Володимир Лучишин у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що очистка озер тривала довго через те, що раніше проводили лише поверхневу очистку, а цього разу працювали з дном.

За його словами, наразі починають говорити про створення спеціальної служби з очистки озер при міській раді, яка буде профільно та регулярно займатись цим питанням.

Зазначимо, що до повної очистки, яку розпочали у 2022 році, піскові озера чистили лише поверхнево. А, наприклад, у 2016 році вносили спеціальний біоконцентрат американського виробництва з вмістом бактерій, призначений для очищення поверхні водойми від трави, ряски, синьо-зелених водоростей, каламутності і цвітіння води. У 2018 році також лише очистили поверхню озера від ряси.

«Спеціалісти говорять, що чистка озер – дуже складна процедура, треба мати для цього досвід. Уся ця історія з відстоєм намулу на березі, який повинен відлежатися з правильною чисткою, щоб не пошкодити якісь водні артерії, це дуже нюансна робота», – зазначив Володимир Лучишин.

Загалом на очистку семи водойм у Львові виділили 1,2 млн гривень, з цих коштів оплатили й очищення Піскових озер.

Читайте також: Зловили понад 200 кг риби і двох черепах. Фоторепортаж з очистки Піскових озер

Нагадаємо, що станом на 9 червня 2023 року озера в парку «Піскові озера» готували до наповнення водою. Намул планують вивозити до 30 вересня. Після цього буде забезпечено відновлення благоустрою парку загалом.

Довідка

Піскові озера, які за старою звичкою ще називають Алтайськими, можна побачити у Франківському районі Львова неподалік вулиці Гординських (колишня вулиця Алтайська – звідси й назва). Раніше ці водойми називали «озерами Франца»: від прізвища промисловця Юзефа Франца, власника цих земельних ділянок і фабрики гіпсу в ХІХ столітті.

Після Другої світової війни ця територія була звалищем відходів лампового заводу. До того ж озера використовували ще й для потреб невеликого емалевого заводу, який був неподалік. На початку 1950-х років цю локацію розчистили, озера впорядкували, а навколо створили відпочинкову зону.

_____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!