Володимира Кауфмана висунули на Шевченківську премію

1674 0
Влодко Кауфман зображує на різних поверхнях і у різних масштабах узагальнене обличчя чоловіка у касці.

Проєкт львівського художника Володимира Кауфмана «Бесіда» висунули на здобуття Шевченківської премії у номінації «Візуальне мистецтво». Про це йдеться на сайті премії.

Читайте також: Люди Твого Міста: Влодко Кауфман про місця спокою у Львові

Влодко Кауфман зображує на різних поверхнях і у різних масштабах узагальнене обличчя чоловіка у касці. Матеріалом, на якому з'явиться зображення, може стати що завгодно: нотатки, «робочі папери», поштові марки чи різні клапті паперу. Зараз їх вже більше 10 тис. Цей проект не має дати завершення, тобто вона відкрита – коли завершиться війна, тоді і «завершиться» твір. У такому вигляді «Бесіда», окрім авторського переживання, є і графікою, і живописом, і перфомансом одночасно. Це розмірковування про те, чим є війна, що таке армія, наскільки автор має правдиву інформацію, від кого вона надходить, наскільки він може довіряти тому, що чує і бачить.

Інший аспект цього аудіовізуального твору передбачає використання штампів та відбитків. Цю техніку Влодко Кауфман почав активно використовувати після проекту «видива» «Листи до землян» 1993 року. Ця технологія не є випадковою і щоразу, роблячи відбиток чи малюнок, він думає про якусь конкретну людину. Кожен солдат є іншим, але їх об'єднує образ – людина в касці. Деякі зображення сильно збільшені, таким чином автор натякає, наскільки недбало робиться спроба сакралізувати героїзм української війни. З одного боку, ця офіційна героїзація часто виглядає надуманою та нещирою, а одночасно сакралізованою. В цьому автор вбачає рудименти радянськості і через це часто малює на звороті радянських марок, з зображеннями воїнів СРСР.

Читайте також: Культура – це не лише розваги. Навіщо Львову перший в Україні конгрес культури

Виставка в межах проєкту у Львові стартувала у 2017 році. Нині «Бесіду» експонують в Українському музеї у Нью-Йорку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!