«Ворожіння» на паляничках і коржиках. Якими були традиції бойків, лемків, і поліщуків у цей день

670 0
Напередодні Андрія молодь влаштовувала святкові вечорниці.
Фото умовне

Фото умовне

У четвер, 30 листопада, відзначають день апостола Андрія Первозванного – одного із перших послідовників Ісуса Христа. Із цим святом пов’язані численні традиційні обрядодії, ворожіння та забави української молоді. Підбірку українських традицій у ніч на Андрія підготували у Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Напередодні Андрія молодь влаштовувала святкові вечорниці. Спершу дівчата без парубків збиралися для ворожіння на свою майбутню долю. Лише на Гуцульщині, згідно із записами Володимира Шухевича, через велику відстань між хатами, дівчата ворожили кожна окремо. Багато способів ворожіння з незначними змінами повторювались у бойків, лемків, гуцулів, покутян, поліщуків та інших етнографічних груп українців. Ось найпопулярніші з них:

На паляничках (коржиках, бобальках, пампушках, варениках)

Усі дівчата випікали по одній маленькій паляничці, які розставляли разом на маґлівниці чи пранику. Тоді кликали пса або кота, чию паляничку тварина першою з’їсть та дівчина першою заміж вийде.

На солоних коржиках

Дівчина мала спекти коржик з одної мірки води, одної мірки борошна та одної мірки солі, і з’їсти його перед сном. Котрий хлопець уві сні принесе води чи молока – той і буде її долею. Якщо у сні її суджений принесе в подарунок пів калача, то будуть жити разом пів віку, а якщо цілий – то так цілий вік разом і житимуть.

Читайте також: На площі Ринок ковзанки не буде. Для неї обрали іншу локацію

Висівання конопель

Дівчина біля хати непомітно засівала насіння конопель, а тоді, тримаючи зубами одежину обходить навколо дому, примовляючи: «Андрію, Андрію, я на тебе коноплі сію; портками волочу, бо віддавати сі хочу. Дай мині знати, з ким їх буду брати!». Є свідчення, що подекуди цю процедуру дівчата мали виконувати навіть голяка.

На кіллі тину або дровах

Підходили до плоту і рахували через один в ньому колики: «вдівець – молодець». Подекуди «вдівцем» вважався кожен дев’ятий колик. Подібні рахунки робили і з оберемками дров. Якщо останній кілок або дровеняка була «вдівцем» – то така доля чекала на дівчину. Окремі витягнуті навмання кілки могли також описати майбутнього чоловіка: якщо рівний – чоловік буде красивим та здоровим, якщо кілок зігнутий – чоловік буде горбатим, наявність кори передбачала заможність нареченого.

На чоботях

Чобіт, постол або інше взуття з усієї сили закидали на дах, в який бік він обернеться носом – з того напрямку варто чекати сватів.

Після ворожіння дівчата впускали до хати хлопців, де разом починали жартівливі забави та спільну вечерю. Парубки у ніч на Андрія могли також розважатися збитками: затягнути воза або сани на дах, зняти ворота, підперти двері.

Нагадаємо, що цьогоріч у Львові на різдвяні свята відкриють шопку та встановлять дідух. Зокрема, 22 грудня, на площі Ринок, перед Ратушею, відкриють шопку, яка є незмінною для міста вже 9 років, а у переддень Різдва, 24 грудня, на площі Ангелів встановлять чотирьохметрового дідуха.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!