Всесвітній день боротьби з інсультом. Як впізнати симптоми за 7 хвилин

3033 0
Сьогодні, 29 жовтня, Всесвітній день боротьби з інсультом. За офіційною статистикою, він посідає друге місце серед причин смерті в Україні. Час, упродовж якого хворий звернеться за медичною допомогою, відіграє ключову роль у ефективності подальшого лікування. Пропонуємо 7-хвилинний тест за шкалою «Fast», який може врятувати життя вашим рідним.
Фото: medocc.com.ua

Фото: medocc.com.ua

В Україні щороку стається 100–110 тисяч інсультів (понад третина з них — у людей працездатного віку), 30-40 % хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до 50 % — впродовж 1 року від початку захворювання. 20-40 % хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги,  і лише близько 10 % повертаються до повноцінного життя. Про це інформує прес-служба Департаменту здоров’я ЛОДА.

«Загальна кількість інсультів, що зареєстрована по Львівській області протягом першого півріччя 2016 року, становить 1921, з них на ішемічні інсульти припадає 1516 випадків, на геморагічні – 405 випадків», – повідомив Янош Саноцький, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Інсульт  — це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. Медики застерігають, що за найменшої підозри на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу. Пацієнти з симптомами інсульту повинні бути без зволікання доставлені в найближчий медичний заклад, а від швидкості звернення до лікарні часто залежить успіх лікування.

Читайте також: Профілактика онкозахворювань. 10 простих правил

Щоб визначити, чи справді стався інсульт, у Міністерстві охорони здоров’я радять до приїзду медичних працівників перевірити хворого за шкалою «FAST» (обличчя – рука – мова):

Асиметрія обличчя. Визначте, як виглядає хворий у спокої та при виконанні команди посміхнутися чи показати вищирені зуби. Також запам’ятайте, яка сторона обличчя уражена.

Слабкість в руці. Підніміть обидві руки хворого до кута 90° якщо він сидить, і на 45°, якщо лежить. Утримуйте їх 5 сек. в такому положенні, а потім одночасно відпустіть. Якщо одна із двох рук опустилася – вірогідно стався інсульт. Запам’ятайте, яку руку хворий опустив першою.

Порушення мови. Необхідно виявити ознаки порушення мовлення, що виникли вперше: відзначити нерозбірливість мовлення, труднощі в розумінні мови пацієнтом, виконанні простих команд та називанні знайомих предметів чи повторенні речення.

Читайте також: Юні українці частіше хворіють на грип. Профілактика

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!