Україна

Вступна кампанія 2024 відбуватиметься зі змінами. Що чекає на абітурієнтів

1916 0
Цього року вступна кампанія суттєво відрізнятиметься від минулорічної.
фото умовне

фото умовне

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок прийому на навчання на здобуття бакалавра, магістра і доктора філософії та мистецтва у 2024 році. Цей документ описує правила та принципи, яких мають дотримуватися заклади вищої освіти при зарахуванні нових студентів. Про це повідомили у МОН.

Як йдеться у повідомленні, вступна кампанія 2024 року суттєво відрізнятиметься від минулорічної:

  • Вступники мають скласти національний мультипредметний тест (НМТ) із чотирьох предметів. Три з них є обов’язковими. Це українська мова, історія України та математика. Четвертий вони можуть обрати самостійно.

  • Абітурієнти, які вступатимуть на творчі спеціальності, також повинні пройти НМТ. Крім того, на них чекатиме ще одне випробування – творчий конкурс.

  • До ЗВО можна буде вступити на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра та ступеня вищої освіти молодшого бакалавра.

  • Вступ може здійснюватися за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2021 року та/або вступних випробувань 2022-2024 років.

  • Цьогорічні випускники коледжів також повинні скласти НМТ або подати результати ЗНО за 2021 рік, якщо бажають вступити до закладів вищої освіти.

  • Заклади вищої освіти з 2024 року не проводитимуть набір на молодшого бакалавра.

  • Для вступу на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія», конкурсний бал має бути не меншим за 150.

  • Згідно з вимогами Державної антикорупційної програми, яку затвердили у 2023 році, вступ поза межами конкурсу на будь-яку спеціальність і будь-який рівень вищої освіти заборонений.

  • Вступ до магістратури за деякими спеціальностями буде проходити на основі результатів Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) з бакалаврату.

Читайте також: Вступники можуть пройти демонстраційний НМТ-2024

Крім того, Міністерство освіти і науки України затвердило нові правила прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти:

  • Абітурієнти можуть подати 5 заяв на бюджетні місця та 15 – на платні.

  • Повідомлення про рекомендації до зарахування вступники отримають не раніше, ніж 22 липня о 18:00, а також не пізніше, ніж о 12:00 24 липня.

  • Вступна кампанія завершується 31 жовтня 2024 року.

Нагадаємо, в Україні стартувала реєстрація на Національний мультипредметний тест. Зареєструватися можна до 11 квітня включно. Додамо, що НМТ на Львівщині у 2024 році проводитимуть в укриттях. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!