Вихід з повного блекауту може зайняти 7-10 днів, – Шмигаль

874 0
Керівники ОВА та громад отримали плани реагування, що мають гриф «Для службового користування», а, отже, не можуть бути озвучені публічно.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Вихід із найскладнішого повного блекауту, з оцінками енергетиків, займає від семи до десяти днів. Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що уряд готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, зокрема повного блекауту у великих містах. Керівники ОВА та громад отримали плани реагування на випадок критичних ситуацій. 

Джерело: Економічна правда 

«При найбільш складному випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів. Це за розрахунками наших енергетиків. Підкреслю, це теоретичні розрахунки, бо світ не переживав ще таких речей», – сказав він.

Читайте також: «Львівобленерго» пояснило похибку з графіками відключень світла

Водночас, за його словами, плани реагування мають гриф «Для службового користування», тому не можуть бути озвучені публічно.

У великих містах працюватимуть «Пункти незламності», яких станом на минулий тиждень налічується 5 тисяч по всій країні, а через два тижні, додає він, очікують вже від 15 до 17 тисяч таких пунктів. Щодо ефетиквності такого підходу, коли сотні тисяч чи мільйони людей будуть змушені залишити свої квартири, прем’єр наголошує: йдеться не про комфорт, а про виживання. Для цього потрібно забезпечити мінімальний набір саме для виживання: їжа, тепла вода, тепло, зв'язок та електроенергія.

«Якщо брати лише вокзали – вони вже можуть стати притулком для сотень тисяч людей, я зараз навіть не говорю про школи та лікарні», – підкреслив глава уряду.

Читайте також: Цієї ночі російські хакери атакували сайт «Львівобленерго»

Однак великою проблемою в разі блекауту залишається питання збереження системи опалення, яке покладено на місцеву владу.

Нагадуємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що кінцева мета росіян у масованих ракетних атаках по енергоінфраструктурі - блекаут всієї України. Він вважає, що у них цього не вийде.

Ольга Коваль
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!