Як змінювалося Винниківське озеро з роками. Раритетні фото

17121 2
У 80-х роках ХІХ століття львівський підприємець Еміль Браєр збудував у долині річки Маруньки, біля шляху зі Львова до Винників, кліматично-гідропатичний лікувальний заклад «Маріївка». Зараз цю локацію львів'яни знають як територію біля Винниківського озера, яке нещодавно осушили.
Став у заплавах річки Маруньки. Міжвоєнний період. Джерело: Фотографії старого Львова

Став у заплавах річки Маруньки. Міжвоєнний період. Джерело: Фотографії старого Львова

Наприкінці ХІХ століття Еміль Браєр збанкрутував, його майно продали з аукціону; заклад придбав відомий львівський інженер Карл Ріхтманн. Під час Першої світової війни курорт припинив існування. Спочатку тут квартирували військові, справу довершили мародери, скориставшись відсутністю власника. Згодом новий власник влаштував тут відпочинковий літній будинок.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

У радянські часи на місці давнього курорту було створене Комсомольське озеро. На озері облаштували пляжі, тут діяли водна та човнова станції. Приблизно 2000 року приватний підприємець, відновивши озеро, влаштував на цьому місці відпочинкову зону.

Нагадаємо, на територію біля Винниківського озера чекає масштабна трансформація. Віднедавна водойму осушили, щоб очистити від намулу. Цього сезону воно буде закрите для відвідувачів.

Детальніше читайте тут: Чому у Винниках осушили озеро та що на нього чекає. Візуалізація

1887 рік. Kліматично-гідропатичний лікувальний заклад «Маріївка»
Видавництво «Центр Європи». Джерело: lvivcenter.org

 

1953 рік.
Джерело: lvivcenter.org

1953 р. Видавництво «Мистецтво»,
Київ Джерело: lvivcenter.org

50-ті роки ХХ ст. Джерело: youtube.com

2011 р. Джерело: wikimapia.org

2012 р. Джерело: wikimapia.org

2015 р. Джерело: youtube.com

2015 р. Джерело: youtube.com/Zaxid.Net

2016 р. Джерело: youtube.com/Андрій Фіалко

2017 р. Джерело: youtube.com/Kozak Vision

22 квітня 2018 року. Фото: Ольга Бартиш

2018 р. Джерело: Винниківська міська рада

Візуалізація, як має виглядати територія біля Винниківського озера за 4-5 років. Проект.
Джерело: Винниківська міська рада

За інформацією lvivcenter.org та photo-lviv.in.ua 

Марія Стахів


Читайте також:
9 Лютого, 2019 09:26
АНДРІЙ1 Курорту на Винниківському озері ніколи не було. Він розташовувався біля другоі притоки-джерела річки Марунька і млина Рауха,з протилежноі сторони урочища Млинівці.Вийдіть на зупинці САДІВНИК ,В НАПЯМКУ ЛЬВІВ-ВИННИКИ
26 Квітня, 2018 18:23
Леся Повний несмак! Коли озеро так забудують, воно перетвориться в банальний басейн. Не буде ніякого відчуття, що ти на природі. Якщо є така потреба, відпочивати біля басейну, тоді чому не побудувати його. Нащо псувати те, що створила природа?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!