Винищувачі для України. У США назвали заяву поляків необгрунтованою

5879 0
Американці поки не вирішили, коли зможуть передати винищувачі Україні.
Міг-29 виконує взліт/фото ілюстративне

Міг-29 виконує взліт/фото ілюстративне

У США пропозицію Польщі про негайну передачу Україні винищувачів Міг-29 несподівано відкинули та назвали її необгрунтованою. Після заяви поляків, яка, імовірно, мала би бути скоординованою зі Сполученими Штатами, Пентагон оприлюднив своє повідомлення. Тому ця історія ще не закінчилася, написав у Facebook журналіст Остап Яриш.

«Перспектива передачі винищувачів у розпорядження уряду США, їхній виліт з бази США/НАТО в Німеччині в повітряний простір над Україною, за який тривають змагання з Росією, викликає серйозні занепокоєння всього альянсу НАТО. Нам неясно, чи для цього є істотне обґрунтування. Ми продовжимо радитися з Польщею та іншими союзниками по НАТО щодо цього питання та складних логістичних викликів, які воно створює. Але ми не вважаємо пропозицію Польщі обґрунтованою», – повідомили у Пентагоні.

Читайте також: «Ми не здамося». Зеленський процитував Черчилля перед британським парламентом 

Зі слів журналіста, така відповідь виклика миттєву критику у Конгресі. Зокрема, двопартійна група законодавців закликала радника з нацбезпеки США Джейка Саллівана особисто втрутитися та зробити все для того, щоб негайно вирішити питання із затримкою передачі літаків Україні.

«Годинник цокає, Росія атакує українські аеродроми. Президент Байден має здійснити цю передачу МіГів, він має зробити це сьогодні. В Україні немає часу на оформлення документів», – зазначив у зверненні до Джо Байдена сенатор Бен Сасс.

Наразі причина розбіжностей між Польщею та США щодо того, хто і як має надати Україні літаки, є незрозумілою, каже Остап Яриш. Також незрозуміло, коли це питання вирішать, але є сподівання, що не запізно.

Нагадаємо, вчора Польща заявила про те, що готова негайно передати Україні винищувачі МіГ-29 за умови, що США нададуть їм натомість літаки з відповідними технічними можливостями. 

Раніше у Білому домі заявили, що відправка винищувачів в Україну є самостійним рішенням, яке може ухвалити будь-яка країна. 

Польща, Словаччина та Болгарія мали надати Україні 70 радянських винищувачів таких як МіГ-29. 

НАТО не погоджується закривати небо над Україною. Водночас в Офісі президента вважають, що це не остаточне рішення, і країни-члени Альянсу все ж можуть надати протиповітряну оборону Україні. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!