На правах реклами

Як бути корисним на кіберфронті — долучитися до кібервійськ можуть не лише айтівці, а і звичайні громадяни

3516 0
10 травня цього року хакери зламали чимало камер спостереження на території росії і транслювали через ці камери «Ой, у лузі червона калина», звернення президента Зеленського та інші жахливі для росіян речі. Це — одна з ефектних операцій. Вона націлена передусім на підрив морального стану ворога, але існує і безліч інших, які виглядають не так медійно, проте круті. Кібервійна лише набирає обертів.

Хостинг-провайдер Cityhost.ua зібрав докладну інформацію про можливості долучитися до української кіберборотьби проти загарбника. В статті наведені різні варіанти залучення до іт-армії, як для професіоналів-айтівців так і для людей, які не мають спеціальних знань чи навичок.   

Боротьба на кіберфронті

22 квітня 2022 року вдалося відвернути велику кібер-атаку на енергосистему України. Збитки від цієї атаки могли бути набагато серйознішими, ніж від ракет, або співставними, і при цьому терористична держава витратила б набагато менше коштів.

Сучасна фаза російсько-українського протистояння точиться десятий рік, і від її початку війна велася не лише на фронтах, але і онлайн. Частиною військ росії завжди були хакери, боти, що розповсюджували брехливу інформацію, віруси тощо. І нам потрібно вибудовувати ефективний захист у цифровому просторі, а при можливості — атакувати. Це потребує великих обчислювальних потужностей, зокрема віртуальних та виділених серверів і чимало вільних рук. Отже кожен може стати в нагоді. Мобілізація в кібервійська доступна всім, причому стати частиною IT-армії можливо в різні способи.

Існує кілька напрямків кіберспротиву. Можна:

  • надавати свій комп’ютер, віртуальний або виділений сервер для масштабних DDoS-атак;

  • виконувати ситуативні завдання, що не вимагають спеціальних знань (скарги на телеграм-канали, розгон певної інформації, волонтерська допомога з нетехнічними питаннями);

  • долучитися до іт-армії як спеціаліст. Потрібні розробники, інженери і навіть копірайтери та дизайнери;

  • підписати контракт або мобілізуватися в армію на певні посади. Серед актуальних вакансій бувають розробники, тестувальники тощо.

Як долучитися до кібервійськ, якщо я нічого не вмію

Найпростіше, що можна зробити — встановити на свій комп’ютер, VPS чи виділений сервер певну програму, що буде використовувати частину його ресурсів для спрямованих атак на системи ворога. Таким чином хакерам вдавалося обвалювати доволі серйозні сервіси — той же сайт Московської біржі. Тут треба бути обережними, добре розуміючи, що саме та звідки ви завантажуєте. Наприклад, краще це робити за лінком з сайту Міністерства цифрової трансформації, де пропонують долучитися до боротьби на кіберфронті.

Другий спосіб, до якого вдаються небайдужі  — пошук та завалювання скаргами ворожих сторінок і телеграм-каналів, розкручування певної інформації в соцмережах для боротьби з російською пропагандою. Російські телеграм-канали бувають дуже огидні, тому щоб серфити ними, потрібно набратися витримки. Але їх можна ефективно обвалювати, зібравшись разом.

Для цього існують координаційні чати, зокрема можна долучитися до проекту STOP RUSSIA MRIYA, створеного Департаментом кіберполіції України у співпраці з волонтерами. «Мрія» включає чат для координації щодо таких простих завдань, чат-бот для повідомлення про канали до блокування, а також «Народний месник» — бот для повідомлення про пересування російської техніки або знайдені нерозірвані боєприпаси. Часом для волонтерських задач потрібні бувають дизайнери, маркетологи, копірайтери, перекладачі — всі нетехнічні спеціальності, що є в IT.

Охочі, що мають трохи більше часу та міцніші нерви, можуть боротися з пропагандою іншими шляхами  — наприклад, доносячи правду іноземцям, якщо володіють англійською мовою. Люди, які систематично коментують і спростовують фейки, наприклад, в соцмережі Linkedin, роблять велику справу. Проте більшість зізнається, що хотілося б відпочити від безкінечного спростування дурнуватих стереотипів. 

Кіберфронт для IT-спеціалістів

Для тих, хто має професійні навички, існує кілька шляхів:

  • долучитися до великих волонтерських груп;

  • долучитися до однієї з miltech-компаній, створених останнім часом;

  • підписати контракт із ЗСУ та приєднатися до певного підрозділу, зосередженого саме на кіберборотьбі  — часто-густо потрібні як розробники, тестувальники, інженери, так і нетехнічні спеціалісти галузі.

Група IT ARMY, зокрема, налічує сотні спеціалістів, що працюють на волонтерських засадах. Це і хакери, і розробники програмного забезпечення, і багато інших фахівців. Вони виконують найзахопливіші завдання, про які потім пишуть в ЗМІ, хоча авторів, звісно, в титрах ніхто не вказує. Як вступити  — долучитися до телеграм-чату.

За даними AIN.UA, від початку війни українські хакери з IT-армії встигли зламати сайт ПВК «Вагнер», системи відеоспостереження, через які знаходили військові бази окупантів та надавали координати українській артилерії чи підрозділам ударних дронів, організували зливи файлів з російського центрального банку тощо. Деякі подібні операції спрямовані на психологічний тиск, але деякі завдають шкоди, більшої за прямі обстріли.

Більше про досягнення українських хакерів ви можете прочитати в статті: ТОП-12 найвідоміших українських кібератак на російські сайти, де зібрані кращі операції, часто приправлені незабутнім українським гумором. 

Вакансії в мілтек-проєктах: повноцінна робота на кіберфронті

Повномасштабне вторгнення призвело до справжнього розквіту вітчизняних мілтек-компаній, від дрібних «гаражних», до великих і потужних. Вони займаються розробкою додатків для військових та цивільних (наприклад, сповіщення про повітряні тривоги та проліт ворожих дронів або ракет), розробкою безпілотників, навчальних застосунків та застосунків для зв’язку, роботизованих систем, систем обчислення і багато чого іншого. Для роботи в деяких проектах потрібне офіцерське звання та контракт в ЗСУ, але не для всіх.

Зокрема, як виявилося, в активному пошуку працівників розробники українського ударного дрону PUNISHER (uadynamics.com). Компанію цікавлять сервісні та радіоінженери. 

Зацікавлена в нових волонтерах компанія Griselda, де створюють систему обробки та передачі даних за допомогою штучного інтелекту. У цього продукту безліч застосувань, від артилерійських систем типу «Кропива», до бойових дронів.

ІТ-армія: мобілізація або контракт з ЗСУ

Існують також і посади безпосередньо в армії, які пов’язані з технологіями. Кібервійська ЗСУ шукають розробників для різних платформ, тестерів, аналітиків, спеціалістів зі штучного інтелекту. Актуальні вакансії розносяться почасти популярними телеграм-каналами, групами та сайтами. Для пошуку використовують і рекрутингові агенції  — все так само, як у звичайному цивільному IT. Відповідні топіки є також на ресурсі DOU. Також навіть простий пошук по запиту «ЗСУ IT-вакансії» видає актуальні переліки.

Вивчати такі вакансії варто уважно, оскільки не всі вони можуть стосуватися саме кібервійськ. Наприклад, однією з перших у пошуковику зараз висить вакансія працівника IT в центр комплектації та соціальної підтримки. Якщо ви бажаєте долучитися до кібервійська, така посада може не відповідати вашим очікуванням. Проте існують і дуже цікаві пропозиції. 

Наприклад, за відомостями vctr.media, зараз шукають спеціалістів з кібербезпеки ЗСУ, Golang Developer, Android Team lead — і це не повний перелік. 

Знайти вакансії в мілтек-проектах і технологічні посади в армії допомагає проект LobbyX  — соціально-відповідальна платформа з працевлаштування та рекрутингова агенція. Є там і геть не військові вакансії  — у благодійних фондах, військово-технічних стартапах. Втім дуже важливий напрямок діяльності останнім часом — пошук спеціалістів для військових IT-посад. Звернувшись туди, можна уникнути лотереї військкомату і дійсно зайняти вакансію, де знання і навички згодяться для перемоги якнайкраще.

Насправді можна очікувати, що подібних ініціатив стане навіть більше: рук на кіберфронті потрібно дуже багато, і з часом потреба навряд чи зникне.

Хостинг-провайдер Cityhost.ua долучається до протистояння в мережі своїми інтелектуальними, технічними та інформаційними можливостями. Також ми безкоштовно розміщуємо та забезпечуємо роботу сайтів органів державної влади, бюджетних та благодійних організацій. Долучайтесь до боротьби і ви! 



+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!