Як говорити із дітьми про гідність. 4 поради для батьків

22057 0
Чи всі ми розуміємо, що ж мається на увазі, коли говоримо «бути гідним»? У словнику синонімів можна відшукати такі поняття як: достоїнство, гордість, самоповага та гонор. Психолог та гештальт-терапевт Христина Максимець вважає, що гідність – це самовідчуття людиною своєї цінності з урахуванням цінності інших. Це відчуття поваги як до себе, так і до інших. Але як говорити із дітьми про це почуття? Дитина різними шляхами може отримати інформацію про те, що таке гідність, але найважливішим тут є досвід переживання гідності. Адже гідність у нас формується шляхом уваги, поваги та підтримки від інших.
фото: www.magic4walls.com

фото: www.magic4walls.com

1. Шляхом від протилежного.

Як би це абсурдно не звучало, але допомогти дитині зрозуміти як це бути гідним – можна шляхом від протилежного. У житті кожної дитини є моменти, коли вона плаче чи жаліється батькам на несправедливість, зверхність, агресію, ігнорування, біль, самотність, тощо. Те, що в таких ситуація вона переживає, сигналізує самій ж дитині про те, що хтось порушує її особистісні кордони, а цим кордоном є почуття поваги до неї, її цінності.

Відчуття нікчемності, приниження та образи дають можливість дитині зрозуміти, що таке негідний вчинок, як не варто робити з іншими і коли варто захищати себе. Тоді дитина розуміє, що таке гідність, самоповага та взаємоповага – це коли помічають тебе і твої почуття, з тобою «рахуються» і ти є важливим.

Пояснити дитині що ні вона, ні хтось інший не заслуговує на погане ставлення до себе. І навіть, якщо такі ситуації стаються, вона зобов’язана про себе попіклуватися – захистити себе або допомогти іншим.

2. Виховує оточення.

Найкраще виховувати дітей своїм власним прикладом та поведінкою. Ставлення дорослих до дітей визначає модель поведінки, яку діти будуть втілювати у своєму житті. Навчити дитину бути гідною – означає самому бути гідним. Діти копіюють не лише поведінку, але й цінності та моральні принципи дорослих. Але якщо діти все ж таки стали свідками негідної поведінки, наприклад сварка між дорослими, спробуйте потім окремо пояснити дитині причини такої ситуації.

3. Співпереживати.

Розмовляти з дітьми про ситуації, які сталися з іншими людьми. Важливо, щоб дитина не лише знала, бачила чи спостерігала за ситуаціями, але й навчилася помічати інших людей. Це як «слухати» і «чути», «дивитися» і «бачити», аналізувати ситуацію з точки зору гідний-негідний та проживати її емоційно. Наприклад, «Як ти думаєш, що може переживати ця дитина, коли з нею ніхто не хоче бавитися через те, що… ? Як тобі, коли з тобою ніхто не хоче спілкуватися?».

4. Хвалити та зауважувати гідні та достойні вчинки дитини.

Щиро захоплюватися дитиною в ситуаціях, коли вона вчинила щось добре. Іноді вчинки дітей є гіднішими за вчинки дорослих, але нам соромно це визнавати і озвучувати перед дітьми. Дорослим важко визнавати, що діти в чомусь є за нас кращими.

Поважати дитину, навіть якщо їй  3 чи 14 років. Фіксувати у дитини її позитивні та достойні риси характеру, дозволяти бути такою, якою вона є. Вона повинна знати про свою цінність, бути впевнена у ній.

Нагадаємо, 21 жовтня у понад 60 країнах світу відзначили Всесвітній День Гідності, цього року Україна вперше долучилася до цієї акції. Родзинкою відзначення став флешмоб, що мав на меті показати гідність у повсякденному житті. Також у рамках відзначення Дня Гідності на Львівщині ініціативна група молодих людей Global Shapers Lviv Hub розмовляли із школярами Ямпільської ЗОШ І-ІІІ ст. та НВК «СЗШ-ліцей» села Козьови про поняття та роль гідності в житті кожної людини. 

Автор: Христина Максимець

 психолог, гештальт-терапевт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!