Як і де можна оновити військово-облікові дані. Пояснення

3543 0
Військовозобовʼязані мають оновити дані в ТЦК до 16 липня.
Умовне фото

Умовне фото

За оновленим законом про мобілізацію, кожен військовозобов'язаний віком від 18 до 60 років повинен оновити свої облікові дані до 16 липня 2024 року. Наразі це можна зробити так: 

  • піти до територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП);

  • скористатися послугою у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);

  • уточнити дані у мобільному додатку Резерв+ .

Як оновити дані в ТЦК І СП

Для оновлення даних у ТЦК військовозобов’язані чоловіки повинні мати при собі такі документи:

  • паспорт громадянина України;

  • ідентифікаційний код;

  • військовий квиток або тимчасове посвідчення;

  • медичні документи;

  • довідку про освіту;

  • водійське посвідчення необхідне тільки у разі служби водієм.

Для відвідування ТЦК та СП доступний запис до електронної черги за посиланням.  

Якщо особа має право на відстрочку від мобілізації, то при собі необхідно мати документи, які підтверджують цей факт

Для отримання відстрочки потрібно: 

1. Заповнити заяву, взірець якої міститься в Постанові КМУ №560 від 16.05.2024 р. (Додаток 4). 

2. Зі зворотного боку заяви вказати всі долучені документи (по пунктах). 

3. Підготувати копії (завірені нотаріально) й оригінали документів, які підтверджують право на відстрочку (Додаток 5 Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 р.).

4. До підготовлених документів (незалежно від відстрочки) долучити копії паспорта, ідентифікаційного коду та військово-облікового документа.

5. На кожному аркуші цих копій написати «згідно з оригіналом», вказати своє прізвище, імʼя та по батькові, поставити підпис і дату (подання заяви).

6. Крім того, потрібно мати зі собою оригінал оновленого військово-облікового документа, квитка або тимчасового посвідчення (з печатками ТЦК та СП і вписаним (вклеєним) ВІН-кодом (штрихкодом)).

7. Зареєструватися попередньо в електронній черзі у ТЦК та СП.

8. Пакет підготовлених документів занести в кабінет №9 (перший поверх).

9. Рішення комісії очікувати впродовж 7 днів (у телефонному режимі чи за допомогою електронної пошти). Комісія засідає щоп’ятниці.

10. Якщо вам не зателефонували протягом двох тижнів, потрібно прибути в ТЦК та СП для отримання письмового рішення про надання відстрочки або висновку комісії, чому ця відстрочка не надана.

Також необхідно підготувати медичні документи. Військово-лікарська комісія має доступ до системи Helsi, тож лікарі мають дані про стан здоров’я військовозобов’язаних осіб. Але якщо у людини є довідки, які не занесені до бази, то необхідно взяти їх з собою. При наявності інвалідності потрібно мати довідку МСЕК.

Раніше Tvoemisto.tv вже писало про запровадження е-черги у львівському військкоматі та пояснювало, як оновити дані у РТЦК і СП.

Як оновити дані в ЦНАП

Якщо ви оновлюєте дані у ЦНАПі потрібно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код та актуальний номер телефону. 

Результатом послуги стане витяг про актуалізацію даних в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який формується засобами Реєстру та роздруковується адміністратором ЦНАП.  Також працівники львівських ЦНАПів готові надавати консультації відвідувачам.

Адреси Центрів надання адміністративних послуг у Львові:

Для оновлення даних в ЦНАПах запис до електронної черги можна здійснити за посиланням.

Резерв+

17 травня в Україні запустили електронний кабінет військовозобов’язаного, який став доступний через застосунок «Резерв+». Він необхідний для того, щоб чоловіки від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації, змогли оновити свої дані згідно з новими нормами закону про мобілізацію.

Вам потрібно завантажити додаток:

2. Після завантаження потрібно зареєструватися за допомогою системи BankID НБУ, обрати свій банк та підтвердити авторизацію;

3.Після авторизації потрібно підтвердити номер мобільного телефону;

4.Після цього з'явиться запит на підтвердження поточної адреси проживання та електронної пошти.

4. Якщо будь-які з цих даних змінилися, їх можна оновити, підтвердивши через смс-повідомлення, або код, який прийде на електронну пошту;

5. Після оновлення даних потрібно обрати код із 4 цифр, за яким буде здійснюватись вхід у застосунок.

За умови успішного завершення процедури на екрані смартфона з’явиться відповідне повідомлення. 

Як оновити дані у застосунку «Резерв+» для військовозобов'язаних, призовників та резервістів також можна переглянути у короткій відеоінструкції.

Читайте також: Повістки, відстрочка, штрафи й ТЦК. Усе про зміни в мобілізації 

Зазначимо, оновити дані в ТЦК повинні чоловіки віком від 18 до 60 років до 16 липня включно, які підпадають під мобілізацію, включно з тими, хто перебуває за кордоном, незалежно від придатності чи обмеженої придатності до військової служби. Також ця вимога стосується жінок, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, та перебувають на військовому обліку. Також у Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт, у якому пропонується збільшити термін оновлення даних військовозобовʼязаних до 150 днів.

Раніше журналістка Tvoemisto.tv, відвідавши львівські ТЦК і ЦНАП, розповіла, чи запрацювала електронна черга та що кажуть призовники. Детальніше читайте у матеріалі.

Окрім того, >;Tvoemisto.tv поспілкувалось із працівниками львівського РТЦК і СП та відвідувачами центрів, щоб з’ясувати, що можна було б змінити, аби не було черг. Детальніше за посиланням.

Антоніна Костик

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!