Колаж: Твоє місто

Колаж: Твоє місто

Як позбутися черг у львівських ТЦК. Версії працівників та відвідувачів

2715 0
За оновленим законом про мобілізацію кожен військовозобов'язаний віком від 18 до 60 років повинен оновити свої облікові дані до 16 липня 2024 року, інакше отримає штраф. Однак виявилося, що зробити це не так просто: вже майже місяць під львівськими РТЦК вишиковуються черги, бо навіть за третім разом не вдається це зробити. Журналістка Tvoemisto.tv поспілкувалась із працівниками львівського РТЦК і СП та відвідувачами центрів, щоб з’ясувати, що можна було б змінити.

Як це працює тепер 

Спершу, щоби потрапити до ТЦК, треба було вистояти живу чергу або записатися в список на аркуші. Згодом, зокрема після виходу журналістських матеріалів, ситуація змінилася: Міністерство оборони України запровадило електронну систему запису для оновлення особистих даних призовників. Планувалося, що зареєструватися можна буде через інтернет будь-коли. Це зменшить навантаження на ТЦК і можна буде уникнути скупчення людей. 

Нагадаємою, раніше Tvoemisto.tv вже писало про запровадження е-черги у львівському військкоматі та пояснювало, як оновити дані.

Станом на 12 червня, попри е-запис, під львівськими ТЦК й далі черги: одна й та сама людина може приходити сюди по декілька разів.

«Я прийшов сюди уже втретє, записувався в електронну чергу, але так і не зміг оновити дані, бо моє ім'я та прізвище не з'явилося в списку. Сьогодні знову сказали, що дані оновити не вдасться, оскільки прийом закінчується, хоча на годиннику лише 16:30, а ТЦК працює до 18:00. Я маю роботу, мушу годувати сім'ю, а мені кажуть, що ліміт прийому на сьогодні вичерпаний», – розповідає Іван.

Того, хто мав е-запис, але не зміг одразу оновити дані, вносять у список на наступний день.

«Електронний запис був на 9-ту ранку, але мені не вдалося оновити дані. Мене внесли у фізичний список і сказали прийти завтра знову о 9-й ранку», – пояснює медикиня Оксана.

«Я вже декілька днів намагаюся записатися для оновлення даних в електронну чергу. Не хочеться пропускати роботу і цілий день сидіти без діла в коридорі. Вчора сайт е-черги не працював. Приходив код через SMS, але неможливо було обрати дату прийому. Сьогодні її таки запропонувало.. Далі ще «веселіше»: прийом починається з 21:00. Довелося брати те, що є, бо завтра й того може не бути. Отже, прийду оновлювати дані о девʼятій вечора в пʼятницю. Захоплююся працелюбністю колективу ТЦК. Раніше у військкоматі приймали в парні години по непарних днях і ще вісім разів треба було якусь довідку доносити, тепер усе прозоро»,повідомив журналіст Андрій Дрозда.

Відеоблогер Михайло Стах, який прийшов до ТЦК і СП для вклеювання коду в документи, змушений був чекати близько чотирьох годин попри те, що цей центр територіального комплектування розташований неподалік Львова і наплив людей там був незначний.

«Я був записаний у електронній черзі на 9:15. Приїхав на 9:00. На дверях повісили список, де були всі зареєстровані, навіть ті, які реєструвалися на 8:00, хоча ТЦК працює з 9:00. Почали приймати людей із 11:00. І за відповідним списком по черзі. Відповідно спочатку заходили ті, що були зареєстровані на 8:00 і пізніше. До речі, на один і той самий час могли бути зареєстровані три-чотири людини.  Час від часу проходили й люди без черги – хто через об’єктивні, хто через не дуже об’єктивні причини. У підсумку я потрапив до ТЦК орієнтовно в 12:10. Ще 40 хвилин чекав у коридорі під кабінетом: були мобілізовані, дані яких оновлювали без черги. Пощастило, що мене прийняли останнім о 12:50. Відтак була годинна перерва на обід..», – повідомив він.

Що кажуть працівники ТЦК та відвідувачі

Працівник львівського ТЦК, який не захотів назвати своє ім’я, розповідає, що через значний наплив людей, які бажають оновити особисті дані, районний територіальний центр комплектування не встигає обробляти всі запити. Чоловік наголошує, що їм просто бракує працівників: «Ситуація схожа на таку, що ти хочеш збудувати 12-поверховий будинок, а в тебе тільки чотири працівники».

«З таким безладом ви нічого не збудуєте!» – обурюється чоловік із черги. – Міністерство оборони каже, що ви працюєте 24/7».

«Так, ми працюємо цілодобово, але не можна змусити людей працювати 24/7. Вони й так роблять усе можливе: на кожного з двох працівників щоденно припадає по 50 осіб», – розводить руками працівник ТЦК.

Попри те що ТЦК працюють цілодобово, потрапити сюди можна тільки з 9:00 до 18:00 в робочі дні. І навіть якщо система на сайті може вам пропонувати зареєструватися на вечірні години, важливо знати, що в такий час ТЦК відвідувачів не приймають. Потрібно шукати інші години чи дні для реєстрації. В такому випадку в ТЦК радять заходити на сайт Міноборони рівно опівночі.

«Але якщо ти приходиш і кажеш, що хочеш служити, то тебе візьмуть і без запису!», – наголошує один із чоловіків. 

Ще один співрозмовник із середовища ТЦК та СП, який не захотів назватися, запевняє, що є чимало вакансій, на які просто ніхто не хоче йти:

«Їхня робота насправді не починається о 9:00 і не завершується о 17:00. Працівники військкоматів на роботі майже цілодобово, просто прийом відвідувачів обмежений лише цими офіційними годинами. А роботу з документами можуть продовжувати й о дев’ятій вечора. Крім того, вони зобов’язані ходити на «розшуки» так званих ухилянтів, тому їхній роботі точно не позаздриш».

Медіаексперт Отар Довженко, який раніше розповідав про власний досвід відвідування львівського військкомату, переконаний, що «система виправляється і виходить зі стану колапсу, спричиненого тим, що всі, кому потрібна відстрочка, різко звернулися до ТЦК. Електронна черга поки що проблемна – в неї потрібно записуватися опівночі, щоби потрапити на час роботи ТЦК післязавтра. Вона пропонує часові слоти, коли ТЦК насправді зачинений і люди, які ще не знають всієї правди, приходять, як кажуть, поцілувати клямку на КПП. Однак у міністерстві запевнили, що працюють над цим».

Що можна змінити 

«Насамперед забезпечити достатній штат і ресурс працівників ТЦК, щоб вони могли обслуговувати всіх без величезних черг. Перенести частину послуг в онлайн, як-от уточнення сімейного стану та інших нюансів, продовження відстрочки тим, що мають для цього незмінні підстави. А також налагодити доступ ТЦК до реєстрів, щоб людина не мусила подавати нотаріально засвідчені документи про факти, які є в реєстрах», – вважає журналіст Отар Довженко.

На запитання журналістки Tvoemisto.tv, що варто покращити у роботі ТЦК, на думку журналіста Андрія Дрозди – комунікацію, оскільки задекларовані механізми та сервіси далеко не завжди працюють так, як це заявлено. Крім того, в суспільстві є багато домислів та стереотипів щодо ТЦК та СП.

А відеоблогер Михайло Стах вважає, що «потрібно краще систематизувати роботу, бути більш відкритими інформаційно». Хоча, можливо, на його думку, на це потрібен час. «Однак я розумію, що зараз ТЦК працюють здебільшого в обмеженому ресурсі, не завжди мають достатньо працівників для того, щоб упоратися з великим напливом людей». – коментує Михайло.

Те, що у львівських ТЦК бракує працівників, Tvoemisto.tv підтвердили й колишні працівники: «Люди відмовляються йти сюди працювати через неоднозначну репутацію ТЦК», – пояснив журналістці співрозмовник.

Читайте також: Працівників ТЦК, які насильно заштовхали в бус цивільного, покарають у Львові

У Львові помітили бус із надписом «ЗСУ – це не ТЦК». Фото: соцмережі

Зазначимо, що Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) є частиною Збройних Сил України

 

Отар Довженко також вважає, що варто змінити ставлення суспільства до людей, які служать і працюють у ТЦК: «Ці люди заслуговують на підтримку, повагу й допомогу цивільних».

«Поточна структура штату не передбачає збільшення кількості працівників, оскільки раніше не врахували можливості такого напливу людей. У майбутньому для вирішення питання з поновленням даних це буде враховане. Для офіційного розширення штату необхідний відповідний документ», – повідомив Tvoemisto.tv працівник одного з РТЦК та СП.

Загалом особисті дані приходять оновлювати чоловіки, які мають право на відстрочку. 

Для отримання відстрочки потрібно: 

1. Заповнити заяву, взірець якої міститься в Постанові КМУ №560 від 16.05.2024 р. (Додаток 4). 

2. Зі зворотного боку заяви вказати всі долучені документи (по пунктах). 

3. Підготувати копії (завірені нотаріально) й оригінали документів, які підтверджують право на відстрочку (Додаток 5 Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 р.).

4. До підготовлених документів (незалежно від відстрочки) долучити копії паспорта, ідентифікаційного коду та військово-облікового документа.

5. На кожному аркуші цих копій написати «згідно з оригіналом», вказати своє прізвище, імʼя та по батькові, поставити підпис і дату (подання заяви).

6. Крім того, потрібно мати зі собою оригінал оновленого військово-облікового документа, квитка або тимчасового посвідчення (з печатками ТЦК та СП і вписаним (вклеєним) ВІН-кодом (штрихкодом)).

7. Зареєструватися попередньо в електронній черзі у ТЦК та СП.

8. Пакет підготовлених документів занести в кабінет №9 (перший поверх).

9. Рішення комісії очікувати впродовж 7 днів (у телефонному режимі чи за допомогою електронної пошти). Комісія засідає щоп’ятниці.

10. Якщо вам не зателефонували протягом двох тижнів, потрібно прибути в ТЦК та СП для отримання письмового рішення про надання відстрочки або висновку комісії, чому ця відстрочка не надана.

Довідка про відстрочку дійсна впродовж трьох місяців з дня оформлення.

Читайте також: Повістки, відстрочка, штрафи й ТЦК. Усе про зміни в мобілізації в Україні

Фото: Отар Довженко Facebook

Зазначимо, до 16 липня усі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років повинні оновити свої персональні дані. Це можна зробити через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або за допомогою застосунку «Резерв+» від Міноборони. Докладніше про те, як оновити дані, читайте в нашому матеріалі.

Також у Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт, у якому пропонується збільшити термін оновлення даних військовозобовʼязаних до 150 днів.

Антоніна Костик

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!