Це кінець Мінського процесу. Лідери іноземних держав засудили рішення Путіна

4466 0
Лідери цивілізованих країн рішуче засудили вчинок президента РФ.
Фото: REUTERS

Фото: REUTERS

Реакція країн світу на визнання Володимиром Путіним незалежності самопроголошених «ЛНР» та «ДНР» почала надходити за лічені хвилини після його одіозного рішення. Більшість світових лідерів засудила рішення Путіна, оскільки воно порушує міжнародне право, а також суверенітет і територіальну цілісність України.

Читайте також: Путін офіційно визнав незалежність «Л/ДНР» 

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон заявив, що визнання ЛДНР порушує міжнародне право, повідомляє The Guardian.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс зазначила, що визнання президентом Путіним незалежності так званих «донецької та луганської народних республік» свідчить про кричуще ігнорування зобов'язань Росії за Мінськими домовленостями.

Читайте також: Путін пригрозив Україні через декомунізацію

«Цей крок являє собою подальший наступ на суверенітет і територіальну цілісність України, знаменує кінець Мінського процесу і є порушенням Статуту ООН. Це демонструє рішення Росії обрати шлях протистояння замість діалогу. Ми координуватимемо нашу відповідь із Союзниками. Ми не допустимо, щоб порушення Росією її міжнародних зобов'язань залишитися непокараними», – зазначила вона.

МЗС Естонії також закликав ввести санкції проти РФ.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що визнання Росією ОРДЛО є актом агресії проти України, на який потрібно відповісти однозначно у вигляді негайних санкцій. Про це Моравецький написав у своєму Twitter.

«Рішення про визнання самопроголошених «республік» є остаточною відмовою від діалогу та грубим порушенням міжнародного права. Це акт агресії проти України, на який потрібно відповісти однозначно у вигляді негайних санкцій. Це єдина мова, яку може зрозуміти Путін», – заявив Моравецький.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про визнання Росією самопроголошених Донецькою та Луганською «народних республік», засудивши це рішення, яке підриває територіальну цілісність України та порушує Мінські домовленості.

Читайте також: Як не втратити зв'язок у випадку надзвичайної ситуації 

«Я засуджую рішення Росії про визнання самопроголошених «Донецької Народної Республіки» та «Луганської Народної Республіки». Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, підриває зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушує Мінські домовленості, стороною яких є Росія», – заявив Столтенберг.

Він нагадав, що у 2015 році Рада Безпеки ООН, до якої входить Росія, підтвердила свою повну повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

«Донецьк і Луганськ є частиною України. Москва продовжує розпалювати конфлікт на сході України, надаючи фінансову та військову підтримку сепаратистам. Вона також намагається створити привід для повторного вторгнення в Україну», – вважає генсек НАТО.

Читайте також: «Ми готові!». Підполковник ЗСУ про волонтерство, армію і російську загрозу

У Білому домі повідомили, що президент США Джо Байден найближчим часом оголосить про запровадження санкцій проти всіх, хто буде причетний до діяльності незаконних формувань на окупованій території України – так званих «ДНР» і «ЛНР».

«Ми очікували на таке рішення з боку Росії і готові негайно реагувати», – заявили у Білому домі.

Президент Байден невдовзі оприлюднить указ, яке заборонятиме будь-які фінансові, інвестиційні та торгівельні операції громадян США з території так званих «ЛНР» і «ДНР», або з їхніми представниками. Цей указ також надасть повноваження запроваджувати санкції проти будь-якої особи, стосовно якої буде встановлено факт здійснення будь-якої діяльності на території, контрольованої цими формуваннями.

Читайте також: Як діяти, коли звучать сирени, і з чого має складатися «тривожна валізка». Відео

Визнання Росією сепаратистських «республік» є неприпустимим порушенням міжнародного права, повідомив президент Литви Гітанас Науседа.

«Визнання Росією Донецької та Луганської сепаратистських «республік» є неприпустимим порушенням міжнародного права. Це також означає односторонній вихід із Мінських угод. Підтримка Литвою суверенітету та територіальної цілісності України непорушна», – написав Науседа.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландбергіс заявив, що на рішення Росії визнати «ЛНР» і «ДНР» необхідно відповісти жорсткими санкціями.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич закликав до «жорсткої міжнародної реакції» на рішення Путіна про визнання «Л/ДНР».

«ЄС має негайно запровадити санкції», – зазначив він.

Президент Естонії Алар Каріс наголосив, що країна не визнає «протиправне рішення РФ визнати ОРДЛО».

«Вочевидь, Москва не хоче насправді йти шляхом дипломатії, а натомість шукає причину для початку війни», – написав політик.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зазначила, що рішення Путіна є «повторенням сценарію, який призвів до окупації 20% території» країни.

«Грузія підтримує вас, президенте Зеленський, і підтримує територіальну цілісність і мир України», – написала Саломе Зурабішвілі.

У заяві міністерства закордонних справ Німеччини вказано, що визнання «Л/ДНР» Росією «свідомо і без зрозумілої причини знищує роки зусиль у «Нормандському форматі» та ОБСЄ».

«Своїм рішенням Росія порушує всі обіцянки міжнародній спільноті. Закликаємо Росію скасувати рішення і повернутися на шлях політико-дипломатичного вирішення конфлікту на основі Мінських домовленостей, – йдеться у заяві.

Підготувала Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!