Як на Львівщині отримати відшкодування за знищене росіянами майно. Алгоритм дій

792 0
Для отримання компенсації потрібно відкрити спеціальний рахунок.
Фото: Любомир Зубач

Фото: Любомир Зубач

В умовах повномасштабного вторгнення існують суттєві ризики зазнати шкоди від російських атак на Україну. Наразі державна влада створила механізм «єВідновлення». За його допомогою громадяни можуть отримати повну або часткову компенсацію за знищене внаслідок бойових дій майно. З інформації, яку надав Tvoemisto.tv керівник департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда, наразі зі Львівщини від початку повномашстабного вторгення подали 146 заявок, на які виділили 766 тисяч грн. 

Важливо зазначити, що у програмі «єВідновлення» можуть взяти участь власники приватних будинків та квартир (виключно житлових приміщень), які були пошкоджені через бойові дії, а також власники житла, яке було повністю зруйноване. 

Потрібно розуміти, що при відборі учасників програми є пріоритетні категорії: 

  • учасники бойових дій;

  • люди з інвалідністю внаслідок війни;

  • ветерани війни;

  • члени сімей загиблих військових; 

  • мобілізовані;

  • багатодітні родини;

  • людини з інвалідністю I та II групи;

  • опікуни, піклувальники;

  • прийомні батьки, патронатні вихователі;

  • діти-сироти;

  • діти, позбавлені батьківського піклування. 

Проте претендувати на «Євідновлення» не можуть люди, які перебувають під санкціями, люди, які мають судимість за злочини проти національної безпеки, їхні спадкоємці.

Для її отримання необхідно виконати такі дії:

  1. подати інформаційне повідомлення через «Дію»;

  2. відкрити рахунок «єВідновлення»;

  3. додати заяву на компенсацію через «Дію»;

  4. допустити комісію до обстеження майна і встановлення суми допомоги;

  5. дочекатися в «Дії» сповіщення про винесення рішення комісією;

  6. отримати гроші на картку «єВідновлення», а у випадку повної руйнації – житловий сертифікат на придбання нової домівки; 

Якщо ж ви отримали сертифікат на придбання нової домівки, то потрібно подати заяву у «Дії» на бронювання коштів за сертифікатом та укласти угоду в нотаріуса. Тоді заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна. 

Що ж до коштів, то максимальна сума компенсації за незначні пошкодження – 200 тис. грн. Проте термін обов’язкового використання цих коштів становить 12 місяців. 

Якщо йдеться про повністю знищене житло, то мінімальна сума компенсації становить – 20,8 тис. грн, а використати їх потрібно за 60 місяців.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення атаки на Львівщину здійснювались неодноразово. Зокрема, ракетні атаки на Золочівщину, неодноразові прильоти по ЛьвовуДрогобичу, Солонці

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!