«Я пішла шукати кицю – так і зберегла своє життя»

13092 0
Зруйновані домівки, розбиті машини, вибиті вікна у всіх сусідніх будинках, усюди скло. Але головне тут – люди. Більшість з них змогли врятуватися, проте станом на зараз відомо вже про чотирьох загиблих і 40 поранених. Дехто ще може бути під завалами. Тепер тут усе пахне війною.

Тривога цієї ночі почалася о 02.06 год. Згодом у місті пролунала серія гучних вибухів. Російська ракета влучила у житловий будинок та об'єкт критичної інфраструктури.

Мешканець цього будинку на Стрийській нам каже:

«Я зрозумів, що зараз буде вибух, тому сказав усім падати на землю, але сам не встиг. Від влучання мене викинуло з будинку на асфальт».

Вже скоро міський голова Львова Андрій Садовий повідомив – «відомо про чотирьох поранених внаслідок обстрілу. Кількість збільшується».

«На жаль, я не зміг дістати з будинку всіх, – продовжує мешканець, – після першого попадання в людей заклинило двері, вони не могли вийти з квартир. Тому вибивали вікна, двері, щоб вивести їх. Тоді стався другий вибух – провалилася стеля. Не змогли витягнути лише одну жінку…»

Рятувальники продовжують розбирати уламки. Два будинки у критичному стані. Станом на 8 ранку було відомо вже про чотирьох загиблих. Також зросла кількість поранених до 40.

Чистячи свою автівку від уламків, чоловік наголошує:

«Русаки, ви під**аси. Ви скоро здохнете, ми вас усіх перестріляємо».

 

Квартири немає. Фото – це все, що з неї залишилося

«Ми тут не були, коли почули вибухи. Вже згодом прочитали в соцмережах, що це на Стрийській. Тут була рідна сестра мого чоловіка. Дотепер її не можуть знайти – вона під уламками», – у сльозах розповідає нам Людмила.

Єдине, що залишилося від квартири – фото, які нам винесли рятувальники».

Діти переглядають врятовані фото

Вже згодом в Командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що росіяни запустили ракети з акваторії Чорного моря. Із надводних носіїв та підводних човнів здійснили пуски крилатих ракет «Калібр». Було зафіксовано кілька груп ракет, які спершу прямували в північному напрямку, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра, а потім різко змінили курс на Захід. В результаті бойової роботи вдалось знищити сім із десяти «Калібрів».

Ще одна жителька зруйнованого будинку Ірина каже, що під час вибуху була у квартирі. Спочатку був спалах – потім почула й сам вибух. Вона тоді була в коридорі.

«Зі мною були мої собачки. Здавалось, що ми в такій частині квартири, де більш-менш безпечно. Та стався вибух, який повністю вибив усі вікна, скло полетіло в квартиру. Усе було в склі і пилюці..У мене була ціль – якомога швидше вийти з квартири, але двері заблокувалися і ніяк не могла вийти зсередини. Тоді мені допомогли люди. Я скинула ключ і люди мене відкрили».

Ірина 

В укритті було лише 5 людей

Більшість мешканців будинку, в який влучила ракета, не спускалися в укриття. На жаль, у сховищі перебували лише п’ятеро.

«На Стрийській, 66 є велике укриття. В ньому перебувало 5 людей. Більшість мешканців будинку, який був уражений, не пішли в укриття», – казав Андрій Садовий.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що це укриття велике та в хорошому стані. 

«В цьому будинку є укриття, але я прокинулася і думала – іти чи ні. Вирішила обрати безпечне місце у квартирі, щоб не спускатися туди з собаками. Я врятувалася. І врятувала своїх тварин», – розповідає мешканка Ірина.

Жителі будинку Наталя та Ігор кажуть, що біля них є добрий підвал, але в паніці вони не зважали, куди тікати, тому вибігли у двір.

«Пролунав перший вибух і ми підірвалися на ноги. Найперше, що я зробила, то пішла шукати нашу кицю. Так я зберегла своє життя, бо коли стався другий вибух, то я саме шукала тваринку під ліжком і скло посипалося мені лише на спину».

Наталя каже, що чоловік кричав «швидко, швидко, лиши вже того кота», та вони і кота знайшли, і самі врятувалися.

Кіт Наталі та Ігоря

Наталя та Ігор

Загалом від вибуху цієї ночі постраждало близько тисячі помешкань. Рятувальники далі продовжують розбирати уламки. Є три готелі на вул. В. Великого, І. Пулюя і на Сихові, куди будуть відселяти людей, яким це необхідно. Якщо буде потреба, то розконсервують містечко в Стрийському парку.

Також, згідно з даними МВС України, стало відомо, що щонайменше було 10 зачинених укриттів у Львові під час нічного обстрілу. Там додали, що Поліція Львівщини вже відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.135 Кримінального кодексу України – Залишення в небезпеці.

Зазначимо, що від російських ударів постраждала і область – уламок ракети впав в одному зі сіл Львівського району, поблизу будівлі Народного дому. Утворилася вирва. Унаслідок падіння уламків ракети є руйнування і в приватному господарстві в одному зі сіл Золочівського району. 

Крім того, постраждали 2 комунальні дитячі заклади – будинок дитини та санаторійна школа. 69 вихованців комунального будинку дитини і 13 чергових працівників перебували в укритті, тому ніхто не постраждав. 

Що відомо про будинок, в який влучила ракета

Ці будівлі – це комплекс будинків по вулиці Стрийській, 50 - 76в. Ці «Міські будинки» розташовані на розі з вулицею Академіка Сахарова, мають статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Проєкт цього житлового комплексу у стилі раннього функціоналізму розробив 1925 року львівський архітектор Міхал Риба. Його спорудження почалося 1926 року, і завершилося 1930 року.

Першими мешканцями комплексу, який отримав серед львів'ян назву «Міські будинки», стали викладачі та професори Львівської політехніки. У 1950-х роках у будинку № 52 в 1950-х роках розміщувалася дитяча трудова колонія № 2, у будинку № 66 – ремонт взуття.

Сам комплекс складається з 16 чотириповерхових будинків, зведених навколо замкнутого внутрішнього двору. Вікна тут невеликі, прямокутні або напівкруглі. Будинки №№ 50, 56, 64 та 76 – наріжні, у плані заокруглені, їхні фасади, розчленовані горизонтально тягами, майже позбавлені декору.

Як реагують на цю атаку у світі

«Я рішуче засуджую атаку росії, яка завдала удару по цивільному населенню у Львові», – заявила генеральна секретарка Ради Європи Пейчинович-Бурич. Вона пообіцяла, що «настане день відповідальності для тих, хто скоїв ці жахливі дії».

Свої співчуття висловив посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський. Його коментар сьогодні, 6 липня, було опубліковано на Facebook-сторінці посольства Ізраїлю в Україні.

«Щирі співчуття родинам загиблих у нічній російській атаці на Львів та побажання якнайшвидшого одужання пораненим», – прокоментував Міхаель Бродський.

Також на обстріл відреагувала посол США в Україні Бріджит Брінк. Вона заявила, що Вашингтон не стоятиме осторонь і продовжуватиме посилювати здатність України захищатися. Про це вона написала у Twitter. 

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що контрнаступ України був «сповільнений» укріпленою російською обороною і він хотів би, щоб західні поставки зброї дозволили йому розпочати наступ «набагато раніше».

«В деяких районах країни військові не можуть «навіть думати про початок» атак, тому що у них немає «відповідної зброї», казав президент.

Тож, можливо, недостатня кількість необхідної зброї та засобів протиповітряної оборони також можуть бути причиною того, що ракети зруйнували цивільну інфраструктуру, вдарили по критичній інфраструктурі, а також забрали життя невинних людей у Львові?

Куди постраждалим львів'янам звертатися за допомогою

У Львові комісія з надзвичайних ситуацій прийняла рішення виділити 100 мільйонів на відновлення зруйнованих помешкань унаслідок ракетного удару.

Постраждалі від нічного обстрілу львів'яни можуть звертатися за допомогою за цими двома номерами телефонів.  Постраждалим будуть оперативно надавати всю необхідну інформацію та шукати потрібну допомогу.

Контакти, за якими можна звернутися за допомогою:

  • Гаряча лінія м. Львова – 15-80
  • Міський центр підтримки вимушено переміщених осіб у Львові – 050-555-44-61

 

Також львів’яни, житло яких постраждало від російської атаки, можуть отримати компенсацію від держави через програму «єВідновлення». За один пошкоджений об’єкт можуть виплатити 200 тисяч гривень. Суму можна витратити на придбання будівельної продукції або на виконання ремонтних робіт, пише ЛМР.

Читайте також: У Львові на відновлення зруйнованих помешкань виділять 100 млн гривень 

Щоб отримати допомогу, потрібно:

  • Подати повідомлення про пошкоджене майно в застосунку чи через портал Дія;
  • Відкрити рахунок єВідновлення в банку (до або під час подання заяви);
  • Подати заяву про отримання допомоги через Дію;
  • Чекати дзвінка комісії місцевої влади для огляду майна і встановлення суми допомоги;
  • Дочекатись в Дії сповіщення про винесення рішення комісією;
  • Отримати гроші на картку єВідновлення.

 

Детальніше про ініціативу та про те, як оформити картку читайте за посиланням

 

Софія Шавранська

Ірина Давосир

Фото: Твоє місто / Іван Станіславський


Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!